ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Блог
Головна » 2018 » Квітень » 26 » Чорнобиль! Його забуть не дозволя майбутнє
13:18
Чорнобиль! Його забуть не дозволя майбутнє
 
 
 
 
 Над Чорнобилем літо сплива ,
Спрагло пахне хлібом і ріллею.
То чому так стогне земля ?
То чому ж не весело над нею ?
Вже курличуть вгорі журавлі ,
Вже збираються в далечі гуси.
То чому на отій ріллі
 Не стогують снопів стовусих?
А тому , що змертвіла земля ,
Скам’яніла од болю і горя,
І веселий клич журавля
Вже туди не долине ніколи!
 
26 квітня 1986 року … Ця страшна дата розділила долі людей на «до» і « після». Чорною плямою стала на нашій блакитній планеті  чорнобильська катастрофа. Вже 32 роки слово  « Чорнобиль» знає увесь світ . Чорнобиль – це мука і трагедія , це – подвиг і безсилля , це – пам’ять , це наш нестерпний біль…
Вшанувати тих , хто брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і тих , хто був змушений залишити рідні домівки – евакуйованих та переселенців із зони відчуження , усіх тих , кого торкнулася чорним крилом ця страшна біда,  прийшли до  пам’ятного знаку жертвам катастрофи на ЧАЕС,  і жителі села  ,і  учні та вчителі  школи , і студенти Хомутецького ветеринарно-технологічного  коледжу, і  вихованці дитячого садка. 
 
 
 
  Відкрив мітинг сільський голова Ксьонз Роман Олександрович . Він звернувся до присутніх зі словами: «сьогодні ми зібралися, щоб згадати найстрашнішу катастрофу ХХ-го століття – аварію на Чорнобильській АЕС та висловити свою безмірну вдячність героям нашої Батьківщини, які ціною свого життя захистили світ від небувалої біди».
 
 
 
До присутніх також  звернулись: директор Хомутецької ЗОШ Аршинова Валентина Михайлівна. Минатимуть десятиліття, сказала вона, але сумний набат Чорнобиля не дасть заспокоїтися нам.  Кажуть, час лікує, затягує рани. Це неправда. Просто біль відходить кудись глибоко в серце, приживається там, освоюється, і нікуди від цього не дінешся.. З'явившись під знаком біблійної «зірки Полин», Чорнобиль став якщо й не розплатою, то найсерйознішою пересторогою нашому варварству і  сваволі.  Тож хай палає  свічка пам’яті і  надії  в день річниці аварії на Чорнобильській АЕС. Хай полум'я свічок у наших душах зіллється в одне полум'я віри. Ми будемо жити!
 
 
 
Настоятель Святовоскресінського храму с. Хомутець ієрей Серафим звернувся до присутніх, щоб вони пам’ятали з яким страшним лихом, не шкодуючи здоров’я і життя, наражаючись на смертельну небезпеку, боролися тисячі ліквідаторів з усієї України, серед них і жителі нашого села – герої, перед якими ми вклоняємось. Чорнобиль – це рана, з якою доведеться жити ще довгий час.  Давайте  схилимо свої голови перед усіма, кого сьогодні вже немає з нами, перед тими, хто ціною власного життя оплатив шанс на життя мільйонів. 
 
 
 
Студенти  Хомутецького ветеринарно-технологічного  коледжу підготували літературну композицію  «Чорних дат у людства є немало, кожна з них – це міна під прогрес, найстрашніше, що усіх спіткало - вибух на Чорнобильській АЕС»
 
 
 
Потім відбулося покладання квітів до пам’ятного знаку. 
 
 
 Уроки Чорнобиля не повинні минути марно, забутися. Вибух на станції висвітлив справжнє обличчя кожного. Виявив, хто є хто. Але наші односельці : Вовкодав Сергій Олександрович , Гнатченко Володимир Панасович ,  Дендебера  Віктор Володимирович , Дінець Яків Михайлович , Догодило Анатолій Федорович , Левченко Григорій Іванович , Михайліченко Микола Володимирович , Панченко Володимир Якович , Солодовник Володимир Іванович  гідно пройшли найважчі випробування, не тікали від біди, а йшли назустріч, щоб відвернути її. Вони прагнули будь-що довести справу до кінця.  Сьогодні , в цей день , наша глибока вдячність і доземний уклін Вам, дорогі земляки.
 
 
Чистого неба та сонячних весен всім нам. І давайте разом берегти і дбати про свою державу – Україну !
 
Людмила Бабич , завідувачка Хомутецькою сільською бібліотекою
Вікторія Кобильченко , керівник художній Хомутецького сільського Будинку культури
Переглядів: 313 | Додав: bibliomirg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz