ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Блог
Головна » 2019 » Січень » 4 » Юрій Оліферович Збанацький
15:35
Юрій Оліферович Збанацький

 

      1 січня минуло 105 років від дня народження письменника. Народився Юрій Збанацький  1914 року в селі Борсуків Остерського повіту на Чернігівщині. Зовсім юним  почав писав оповідання, повісті, складав вірші... Навіть п’єси. Тоді ж у закутку душі зародилася мрія — стати письменником. А доля тим часом турботливо вела хлопця службовими сходинками: вчитель з сімнадцяти літ, а в дев’ятнадцять уже директор семирічки. Завідував райвідділом народної освіти, редагував районну газету.
     Коли почалася війна, поривався на фронт, та залишили в підпіллі, доручивши організувати в рідній області партизанський загін. Друкуватися Ю. Збанацький почав з 1944 р. У 1948 р. вийшла повість «Таємниця Соколиного бору», яка відразу ж принесла авто­рові славу й визнання. Вміння трепетно жити в кожному рядку притаманне всій творчості Ю. Збанацького. "Лісова красуня", "Між добрими людьми", "Курячий бог", "Малиновий дзвін" та ще цілий ряд книжок, присвячених юним героям і педагогам.
    Вони не тільки видавалися й перевидавалися в Україні, а й були перекладені багатьма мовами , виходили за рубежем. Плідна праця письменника у галузі літератури для дітей та юнацтва відзначена премією імені Лесі Українки. 1960 р. роман Збанацького «Малиновий дзвін» був від­значений премією імені М. Островського. В 1970 р. за роман «Хвилі» письменникові присуджена Державна премія УРСР імені Т. Г. Шевченка, а в 1975 р. роман «Кують зозулі» удо­стоєний літературної премії імені Лесі Українки. Прославився Ю. Збанацький й як драматург, за його сценаріями та п'єсами створено декілька кінострічок: "Між добрими людьми"(1962), "Втікач з янтарного" (1968), "Сеспель"(1970)," Таємниця партизанської землянки",(1975), "Чекайте на зв'язвового"(1980).
      До цієї дати Біликівська сільська бібліотека – філіал провела для своїх відвідувачів літературно поетичну годину «Він так любив людей, що сяяв весь зорею».
Бібліотекар ознайомила присутніх з біографією поета.
До цієї дати в бібліотеці представлена книжкова виставка-ювілей «З вірою в людину».
 
Де бажаючі змогли прочитати короткий зміст його творів. Запрошуємо відвідати нашу бібліотеку, взяти почитати ці та інші книги.
                                                                 Наталія Ганженко.
                                        Бібліотекар Біликівської сільської бібліотеки-філіалу.
Переглядів: 351 | Додав: bibliomirg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz