ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Блог
Головна » 2017 » Грудень » 11 » Поетична стежина Василя Капніста
11:01
Поетична стежина Василя Капніста
 
 
Сьогодні, у процесі становлення нової, незалежної держави головне місце належить відродженню національних духовних надбань, найважливішим з яких є проблема ліквідації так званих «білих плям» в українському літературному процесі, найбільше яких залишилося в епоху «Просвітництва».
Пам'ять б’є у дзвони: пора діяти, відродити занедбане, недопізнане, замовчуване…Час дослідити й оприлюднити світу творчість українського генія, відданого сина своєї батьківщини Василя Васильовича Капніста. Своїй маленькій батьківщині, своєму рідному селу Капніст присвятив найзворушливіші і найкращі рядки. Поезія «Обухівка» справедливо вважається одним із найкращих творів поета.
Це не просто опис картини природи, це вірш-екскурсія, вірш-автобіографія.
 Тож юні краєзнавці Великої Обухівки, учні 9 класу місцевої школи разом з сільським бібліотекарем вирушили у краєзнавчу мандрівку. 
 
 
 
Шлях її пролягав до парку, що на околиці Великої Обухівки, де знаходився графський маєток, на місце колишнього будинку Капністів, збудованого ще Василем Петровичем Капністом в стилі домівок козацької старшини. Вигляд переднього фасаду цього будинку можна побачити на декоративних тарілках-виробах Миргородського керамтехнікуму 1960-х років, екземпляри яких збереглися у Великообухівському краєзнавчому та в Миргородському районному історико-краєзнавчому музеях. Поет жив просто, без претензій на розкіш. Його будинок був під соломою, а на вхідних дверях ніколи не було замка. Вірш був написаний у 1818 році. Шістнадцятирічний поет, мудра і скромна людина, посилає нам меседж з минулого: головний скарб людини – це її родина, тепло і любов, а не матеріальні цінності. В усьому потрібно знати міру.
Василь Васильович обожнював свою домівку і парк. Поет зачарований величчю «обширного многосеннего леса», піснею Псла. У вірші поет використовує грецьку міфологію сонце порівнює з «Феб-лучом», а «Флора, нежна мать лугов, рассыпала свою корзину, душистых полную цветов».
Василь Капніст постає перед нами, як справжній патріот, чесна, порядна людина. І знайомство з життям та творчим шляхом Капніста-поета допомагає нам знайти відповіді на окремі актуальні питання сьогодення, вчить любити батьківщину, свій народ, його культуру.
Валентина Ємець, бібліотекар Великообухівської сільської бібліотеки-філіалу
Переглядів: 310 | Додав: bibliomirg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz