ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Вітаю Вас, Гість · RSS 24.04.2024, 06:07

Головна » 2018 » Січень » 24 » СВІЧА ГОЛОКОСТУ НЕ ЗГАСНЕ
12:28
СВІЧА ГОЛОКОСТУ НЕ ЗГАСНЕ
 
До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.
 
 
27 січня в усьому світі відзначають Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.
Саме цього дня армія Радянського Союзу звільнила в’язнів найбільшого фашистського концтабору Аушвіц - Біркенау в Освенцімі (Польща). Загалом у нацистських таборах смерті загинуло понад 6 мільйонів євреїв і мільйони людей інших національностей, в тому числі українців.
Аби вшанувати та зберегти пам’ять про цю страшну трагедію, про всіх невинно розстріляних, страчених у газових камерах, виснажених голодом і примусовою працею, Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, в якій йдеться: «Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість».
В Україні на державному рівні Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту щорічно відзначають з 2012 року відповідно до постанови Верховної ради України від 5 липня 2011 року № 3560-VI «Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру».
З метою збереження пам’яті про цю жахливу трагедію в центральній районній бібліотеці було проведено історичну годину «Трагедія Голокосту: пам’ять заради майбутнього».  Що ж таке Голокост? Яка історія? Про це страшне лихо розповіла присутнім провідний  бібліотекар відділу обслуговування Юлія Кондратенко. У своїй розповіді назвала факти, які увійшли в історію, як трагедія ХХ століття та передала всю глибину трагізму приречених на смерть людей. Для України печальним символом Голокосту є Бабин Яр.  Під час заходу відвідувачі  висловлювали власну думку щодо Голокосту, ділилися враженнями про події та глибоко співчували жертвам тим людям, які дивом врятувалися від масового знищення нацистами. А, щоб знали і пам`ятали сучасники – треба нести ці знання повсякчас. Тому, в  читальній залі до цієї дати організовано відкритий перегляд літератури «Пам’ять закарбована у слові»,
 
 також провідним бібліографом Маргаритою Каймаковою виготовлено історичний хроноскоп «Не заклик до помсти, а пам’яті дзвін»
 
 
 
Наприкінці заходу присутні вшанували пам’ять всіх невинно убієнних хвилиною мовчання.  
На жаль багато людей нічого не знають про Голокост, який забрав мільйони людських життів. Пам’ять про Голокост необхідна, щоб наші  діти не стали жертвами, катами чи байдужими спостерігачами. Проблема Голокосту є хоч і гіркою, та невід'ємною частиною людської історії, що навчає сприймати, мислити і формувати нинішнім поколінням ціннісні поняття суспільного життя. 
Нехай в наших душах та серцях живе надія, що подібного більше ніколи не повториться!
 Будемо пам’ятати...
 
Тетяна Мостова, завідуюча відділом обслуговування Миргородської центральної районної бібліотеки
Переглядів: 394 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz