ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Вітаю Вас, Гість · RSS 24.04.2024, 04:40

Головна » 2015 » Квітень » 14 » І дзвенять Кобзареві струни крізь століття
15:02
І дзвенять Кобзареві струни крізь століття
 
 
Тож знай, нащадку, що прийшов на зміну,-
                                                Тобі ясніш світитиме зоря,
                                                     Коли і ти полюбиш Україну,
                                                                    Пройнявшись віщим словом Кобзаря
 
Петро Тимочко
 
 

26 квітня виповнюється 175 років від дня виходу «Кобзаря».

 

 «Кобзар» Т. Г. Шевченка належить до тих книжок, які найбільше друкують і які найбільше читають в усьому світі. То є святиня українського народу, національна Біблія України.

Дивовижна доля цієї книги. Поезії, що входять до неї, народжувалися на тернистих шляхах поетового життя, писалися в мандрах, в казематах, мережилися при світлі білих ночей Півночі й у пісках закаспійських пустель, під самотнім сонцем вигнання.
            Задуманий в 1840 році,вийшов коштом П. Мартоса навесні того ж року. Він містить 8 ранніх творів поета,такі як: «Думи мої, думи мої», «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка», «До Основ’яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч». Усі ці твори в цілому відображають основні напрямки Шевченківської поезії, що їх поет розвинув у своїй пізній творчості.
Поява першого «Кобзаря» викликала жвавий відгомін. Не тільки українська, але й світова літературна критика визнала великий літературний талант автора. В ньому відмічено глибоке відчуття краси, щире почуття, забарвлене найглибшою лірикою, здібність творити майстерні образи, повні не підфарбованої і зворушливої поезії.
            Друкувалися примірники «Кобзаря» близько місяця в одній з найкращих приватних друкарень Петербурга. Його тираж становив 1000 примірників.
            Вдале упорядкування текстів, чіткий шрифт, добротний папір, офорт, що втілював загальний настрій збірки, робили видання привабливим. Розпочинався «Кобзар» віршем «Думи мої, думи мої». Це вірш - вступ, вірш - звернення до України, до свого народу, якому молодий поет довіряв найдорожче – свої твори. Розійшовся «Кобзар» швидко і заговорили про нього у Петербурзі, в Україні, на далеких окраїнах Російської імперії.
            І до сьогодні велична книга українців «Кобзар» перевидається численними накладами й  перекладається багатьма мовами.
В центральній районній  бібліотеці відбулося  літературне свято «Невичерпна книга на віки», приурочене до 175-річчя з часу виходу першого видання «Кобзаря» Тараса Шевченка. Бібліотекарі   ознайомили присутніх з  історією видання Шевченкового «Кобзаря». Гості свята поринули у поетичний світ Тараса Шевченка, переглянули цікаві відео, де твори поета прозвучали у сучасній інтерпретації. А також в читальному залі організували  виставку однієї книги «Українська мова – то великий дар, мовою твоєю створений Кобзар» на якій представлені  видання «Кобзаря», які є у фондах нашої бібліотеки.
 
 
Поезії «Кобзаря» пронизані вірою в незнищенність українського народу, вірою в те, що людина ніколи не змириться з неволею.
«Кобзар» - книга невичерпна, книга на віки.
 
 
Тетяна Мостова, завідуюча відділом обслуговування читачів центральної районної бібліотеки
Переглядів: 424 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz