ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 01:59

Головна » 2014 » Вересень » 1 » ІВАН КОТЛЯРЕВСЬКИЙ - БАТЬКО НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ
12:34
ІВАН КОТЛЯРЕВСЬКИЙ - БАТЬКО НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 

 


 

 
245 років від дня народження Івана Петровича Котляревського
 В історії нашої культури є діячі, які особливо яскраво й багатогранно відобразили в своїй творчості душу народу, його націо­нальну своєрідність, поетичну вдачу. До таких належить Іван Пет­рович Котляревський, класик нової української літератури, видат­ний письменник-реаліст, автор славнозвісної «Енеїди» і «Наталки Полтавки». У важкі часи самодержавства він розкривав духовну велич рідного народу, його мрії, у конкретних художніх образах утілив його віру в краще майбутнє.
Іван  Петрович  Котляревський народився 9 вересня І769 р. у Полтаві, в сім'ї дрібного чиновника-канцеляриста. Дитинство майбутнього пи­сьменника проходило в повсякчасних злигоднях. Нерідко доводи­лося вдовольнятися одним шматком хліба й ходити босим, але жива й весела вдача допомагали йому переносити домашні нестатки. З дитячих років виявилась у нього охота до читання й пильність у заняттях.
Початкову освіту І. П. Котляревський здобув у дяка; 1780-1789 рр. навчається в Полтавській духовній семінарії. Вже тут юнак виявляв інтерес до «словесності» — античної літератури, зо­крема до римського поета Вергілія. Духовна кар'єра не приваблювала Котляревського, він залишає семінарію на останньому курсі й стає канцеляристом (1789-1795). Деякий час Іван Петрович був домашнім учи­телем у поміщицьких родинах на Полтавщині.
Близько 1794 р. Іван Котляревський розпочав літературну ді­яльність, взявшись за переробку в бурлескному стилі Вергіліївої «Енеїди». Вже перші розділи «перелицьованої» «Енеїди» поширю­валися в рукописних списках і набули чималої популярності серед читачів.
Протягом 1796-1808 рр. Іван Петрович перебував на вій­ськовій службі, брав участь у російсько-турецькій війні, зокрема в битвах під Бендерами та Ізмаїлом, виявивши при цьому хороб­рість, мужність. Не залишав у ці роки він і літературної твор­чості, продовжуючи працювати над «Енеїдою».

 

1808 р. Іван  Котляревський виходить (в чині капітана) у від­ставку, іде до Петербурга, але, не влаштувавшись там на службу, повертається до Полтави. 1810 р. дістає посаду наглядача в Бу­динку для виховання дітей бідних дворян, виявивши неабияких педагогічний хист.
Коли почалася Вітчизняна війна 1812 р., Котляревський бере участь у формуванні на Полтавщині козацького полку. Багато сил і енергії віддав Іван Петрович культурному піднесенню Полтави; особливо цікавила його справа організації місцевого театру. Протягом кількох років (1818—1821) Котляревський був директором Полтавського театру.
            1818 р. Іван Котляревський обирається членом харківського «Товариства аматорів красної словесності», в 1821 р. - почесним членом петербурзького «Вільного товариства аматорів російської словесності», що було легальним осередком декабристського літературного руху. Саме в ці роки Котляревський написав свої слав­нозвісні п'єси, завершував працю над «Енеїдою».          
Поряд з літературною діяльністю Іван Котляревський постій­но цікавився мовознавством, етнографією, вивчав усну народну творчість, історію України
У 1827-1835 рр. обіймав посаду попе­чителя «богоугодних закладів», виявляючи і тут своє гуманне ставлення до простих людей, прагнення полегшити їхнє становище.
1835 р. письменник через хворобу йде у відставку. До останніх днів життя Котляревський працював на літе­ратурній і науковій ниві.
Помер письменник 10 листопада 1838 р. в Полтаві, де і похо­ваний на міському кладовищі.
30 серпня 1903 року в Полтаві було урочисто відкрито пам'ятник першому класикові нової української літератури, виконаний відомим скульптором Л. В. Позеном.

 

            1990 року в Україні встановлена премія імені І. П. Котляревського за кращі драматичні твори. Його ім’я носить  головна бібліотека нашої області.
9 вересня 2014 року виповнюється 245 років від дня народження визначного українського письменника, поета,  драматурга, зачинателя сучасної української літератури та громадського діяча Івана Котляревського.
З цією метою, на виконання постанови Верховної  Ради України від 21.06.2013 р.
 N 2402а  «Про відзначення 245-ї річниці від дня народження Івана Котляревського», в центральній районній бібліотеці підготували тематичну годину «Перший класик нової української літератури», бібліотекарі відділу обслуговування розповіли про життєвий та творчий шлях письменника, також провели  літературну екскурсію «Істинний художник слова» , провідний бібліотекар відділу обслуговування Людмила Ігольніцина ознайомила присутніх з творами письменника, які хвилюють своєю самобутністю. Народною мовою і фольклором. Правдою. Своїм мистецьким пером письменник дарує людям небуденну радість відкриття нових сторінок історії України. Користувачі центральної бібліотеки з задоволенням взяли участь у  акції «Візьми Котляревського з собою»,  ідея якої полягала в тому, що на абонементі всім відвідувачам пропонували «взяти почитати Котляревського».
Творчість Котляревського має  виховне значення. На його творах вчимося любити свою Вітчизну, рідну мову, навчаємося бути чесними, працьовитими, виховуємо в собі високу моральність і героїзм, гуманність і оптимізм, переймаємо мудрість і красу добрих почуттів.

 

Тетяна Мостова,завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки

Переглядів: 3186 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz