ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 17:44

Головна » 2017 » Лютий » 13 » Стрітення господнє величаймо!
14:20
Стрітення господнє величаймо!
 
15 лютого відзначаємо одне з дванадцяти християнських свят  – Стрітення Господнє.  У цей день, за народним повір’ям, зима зустрічається з весною.
З давніх-давен Стрітення  чекали з особливим нетерпінням і урочисто відзначали, а тому приурочувалося до цього свята чимало звичаєвостей як церковних, так і побутово-господарських.
Передусім, в церквах освячували свічки. Свічки вважаються оберегом від грози - їх запалюють саме під час грому та грози для захисту людей і тварин. Саме тому ще одна назва свята - Громиця. По поверненні з церкви після освячення свічок запалювали їх, вважаючи, що це допоможе уникнути весняних повенів і суворих морозів. Святили на Стрітення крім свічок ще й воду. Ця вода вважається цілющою. Її набирали у невживану посудину і зберігали за образами цілий рік. Вона допомагає від усяких хвороб, нею благословляли синів на службу і будь кого у далекі небезпечні мандрівки. Нею кропили худобу, коли вперше виганяли на пасовисько, домашню птицю та бджіл.
         Із Стрітенням пов’язано багато різних повір’їв та прикмет, відображених у народних прислів’ях. Тому на Стрітення пильно слідкували за станом погоди. Тепло і відлига в цей день віщували ранню і теплу весну, мороз – тривалу зиму. Коли на Стрітення ішов сніг – весна передбачалася дощова, коли лютувала хурделиця – пізня й холодна, а коли день
був похмурий, без сонця, ще не даватимуть спокою морози... Крім того, селяни стежили за розміром бурульок. Вважалося: якщо у увечері вони короткі до весни снігу випаде небагато, а якщо довгі  – ще будуть рясні заметілі. Стрітення чекали і пасічники. Вони вважали: як капатиме зі стріх водичка, так прибуватиме і мед.
З метою ознайомлення і розширення знань про святкування Стрітення в Україні в центральній районній бібліотеці пройшла народознавча година «Стрітення відзначаємо, весну-красну зустрічаємо». Провідний бібліотекар відділу обслуговування Людмила Ігольніцина ознайомила присутніх з церковними ритуалами, пов’язаними із освяченням в цей день води та свічок, легендами, приказками та віршами, а також народними прикметами визначення майбутньої погоди, розповіла  про цікавий звичай українських жінок  в цей день випікати «жайворонків», вирізати з паперу, ліпити з глини й тіста пташок, цілими сім’ями виходити за село в поле, високо підіймати над головою зроблених пташок та  закликати весну. 
 
 Із задоволенням відвідувачі переглянули відеоролики про народні, обрядові пісні та танці, та відео презентацію «Свято Стрітення».  
 
Ще є така прикмета. Якщо в цей день радіють люди, то весь рік буде щасливий.
Тож давайте радіти і пізнавати народну мудрість, бо в ній закладено невмирущість духу нашого, наші надії і сподівання.
 
Тетяна Мостова,  завідуюча відділом обслуговування Миргородської центральної районної бібліотеки
Переглядів: 518 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz