ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Блог
Головна » 2017 » Вересень » 21 » Бібліотекар за покликанням
15:01
Бібліотекар за покликанням
 
 
30 – вересня Всеукраїнський день бібліотек
 
                                                       «Центром бібліотеки є не книга, а жива людина»
                                                                                                    М. Рубакін
 
            У нашій бібліотечній системі є багато відданих, закоханих у свою професію спеціалістів. І серед них - бібліотекар Комишнянської селищної бібліотеки Софія Миколаївна Шелевейстро. Вона з тих людей, кого книга веде по життю, а професія - уподобана з дитинства. І це не просто слова.
            «Книгу я полюбила ще в ранньому дитинстві. Часом зринають спогади: коли я застудилася і потрапила до лікарні, то з нетерпінням чекала, коли прийде мама, і не з смачним гостинцем, а з цікавою книжкою, яку мені буде читати, а я, затамувавши подих, слухати. Тоді навіть лікарняні стіни здавалися мені не такими похмурими.
            Та ось я вже школярка  і сама відвідую бібліотеку. Першим бібліотекарем, з яким мені довелося спілкуватися, була Галина Григорівна Косяченко, сивочола і дуже привітна жінка. Коли я перечитала всі книги, що були на видачі, вона мені сказала: «Я вже, Соню, не знаю, що тобі видавати». І дозволила зайти в книгосховище та самій вибрати літературу. Це для мене була така радість! Я подумала, що, якщо стану бібліотекарем, то зможу прочитати всі книги. І коли в першому класі вчителька запитала: «Ким хочете стати?», то, не задумуючись, відповіла: «Бібліотекарем», - згадує Софія Миколаївна.
            Всі шкільні роки Софія Харченко була читачем дитячої бібліотеки – читала книжки, вивчала роботу бібліотекарів та закохувалась у цю професію. Серед тих, хто вплинув на вибір професії, були дві Катерини - Одай та Семеренко.
            Про них вона згадує з великим задоволенням: «У бібліотеці почала працювати молода, гарна і дуже привітна Катерина Василівна. І дивлячись, як вміло вона порядкує біля книжкових полиць, мене не полишала думка: що, якби і мені навчитися так.
            І ось знову нове спілкування.  Дитячу бібліотеку очолила Катерина Михайлівна Семеренко. Порекомендована нею книга завжди була такою цікавою, що від неї не можна було відірватися, а твір, написаний завдяки підібраній нею літературі, завжди приносив гарну оцінку».
            Минули безтурботні шкільні роки. Після закінчення Комишнянської середньої  школи вирішила вчитися далі. Тож продовжила своє навчання  в Київському ПТУ №4, після закінчення якого рік працювала за фахом – ткачихою на Дарницькому шовковому комбінаті.
            Та дитячій мрії судилося збутися.
            В січні 1982 року Софію Михайлівну прийняли на посаду бібліотекаря Комишнянської бібліотеки для дітей. «Я переступила поріг рідної бібліотеки вже як працівник, - згадує Софія Миколаївна. - Катерина Михайлівна стала для мене вчителем, мудрим порадником. А так, як я ще не була спеціалістом, допомагала мені пізнавати тонкощі бібліотечної справи.
            З часом з відзнакою закінчила Гадяцьке училище культури. Катерина Михайлівна продовжувала бути для мене взірцем, прикладом для наслідування.
            Час летить невпинно, і наставниця пішла на заслужений відпочинок. Я не уявляла, як прийду до бібліотеки і не зустріну її. Як я буду без її підтримки, без її мудрих порад. Та  Катерина Михайлівна вселила в мене віру в те, що я впораюсь».
            Таким було входження в професію Софії Шелевейстро. З лютого 1997 року по 2007 рік вона очолювала Комишнянську бібліотеку для дітей. У січні 2007 року в Комишні відбулося злиття двох бібліотек в одну. З того часу Софія Миколаївна працює бібліотекарем Комишнянської селищної бібліотеки.
             За плечима в нашої колеги 35 років бібліотечного стажу. За ці роки вона жодного разу не пожалкувала, що обрала саме цю професію. Адже ця справа добросовісній, відповідальній, спокійній, скромній жінці дійсно до душі.  Сьогодні набутий за роки досвід, компетентність, професіоналізм дозволяють їй успішно працювати не тільки з дітьми, а й з юнацтвом і з дорослим читачем.
            Та все ж найближча для неї - робота з дітьми. Для того, щоб дитині було комфортно і цікаво знаходитись в бібліотеці, виділена окрема кімната з найновішими книгами та періодичними виданнями. А ще тут проводяться цікаві заходи, щосуботи працює гурток «Житечко», до послуг дітвори комп’ютери з вільним доступом до мережі Інтернет. Тож у бібліотеці є все необхідне для розширення інтелектуальних та творчих здібностей дітей, змістовного проведення вільного часу. Тому зовсім не дивно, що будь-якої пори, за будь-якої погоди юні користувачі поспішають до улюбленого бібліотекаря за цікавою книжкою, мудрою порадою. А Софія Миколаївна знає, як їх заохотити, похвалити, підбадьорити.
 
 
 
Саме в неї в 2015 році виникла ідея провести надзвичайно цікавий захід - бенефіс читача учениці восьмого класу Комишнянської ЗОШ Косинської Альони. Невипадково «героїнею» цього заходу була обрана саме ця дівчинка, адже вона - постійна користувачка бібліотеки з першого класу, багато читає, активно користується центром вільного доступу до мережі Інтернет. Неодноразово її творчі роботи були представлені на виставках дитячих малюнків, що експонувалися в рамках проекту «Бібліотеки Миргородщини презентують…» Вона - активна учасниця гуртка соломоплетіння «Житечко». Тож за згоди дівчинки в бібліотеці була організована виставка «Читач радить прочитати», на якій до уваги юних користувачів була розміщена світлина Альони та прочитані нею книги, які вона радила б прочитати іншим. Юні  поціновувачі  книги перечитали рекомендовану літературу та із задоволенням відгукнулися на запрошення бібліотекаря взяти участь у бенефісі своєї ровесниці. Під час заходу  бібліотекар розповіла про те, як зростала Альона як користувачка селищної бібліотеки. Дівчинка та її  однолітки поділилися своїми враженнями про прочитане.
Софія Миколаївна за будь-якої нагоди прагне підштовхнути своїх юних  користувачів до нових літературних відкриттів. Кожен  проведений нею масовий захід  - продуманий, цікавий, корисний.
 
 
Бібліотекар робить все можливе, щоб її користувачам у бібліотеці, як у гарному домі, було затишно, комфортно, цікаво, щоб про літературні, творчі досягнення юних користувачів  знали далеко за її межами. Тому жоден обласний, Всеукраїнський конкурс не залишається поза увагою Комишнянської бібліотеки.
Доля подарувала цій жінці щастя присвятити своє життя улюбленій справі.
            Тож хочу побажати Софії Миколаївні непохитної віри у свою справу, надії на її розвиток, пошуку нових шляхів виховання в дітей любові до читання, розкриваючи для них мудрість життя,  в якому панують книги.
 
Валентина Зінченко, заступник директора Миргородської централізованої бібліотечної системи
Переглядів: 362 | Додав: bibliomirg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz