ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Блог
Головна » 2019 » Серпень » 19 » Це слово співуче криниця - живої води холодок.
11:25
Це слово співуче криниця - живої води холодок.
        

                     Не  говори , що знаєш родовід
                    Якщо не пив води з криниці.
                    З  якої  ще твій прадід ,дід
                    Колись  живої  набирав  водиці.
 
У пору літніх канікул та відпочинку   бібліотекарі села Черевки - Анжела Коломієць   та села  Бакумівка  - Тетяна Зубченко  організували своїм читачам-школярам  краєзнавчу подорож  до  криниці.
У  мальовничому куточку села Черевки на місті  джерела  бібліотекарі розповіли дітям цікаві факти про криниці, їхню роль у житті людини, як  копають, освячують, оберігають криниці.
 
Здавна криниці  вважали найсвятішими місцями, наділяючи їх цілющими  та магічними  властивостями. З шаною  їх оспівано в піснях, возвеличено  в легендах . Вони символізують Батьківщину, рідну домівку, віру у безсмертя народу, джерело його високої  духовності, людської доброти.
Бібліотекарі ознайомили дітей з легендами, повір’ями про криниці, прислів’ями та загадками. 
Прослухали повчальне оповідання  О.Соєнка «Максимкова криниця». Діти  дізналися ,в яких творах оспівував джерела та криниці Великий  Кобзар. Як у  далекій безводній пустелі наважився викопати криницю, і обізвалась ця  безмовна, вкрай засушена земля до душі поета добром - з’явилась  холодна вода в пригорщі Шевченка. Посадив  він вербиченьку біля криниці, і розпустило коріння дерево Кобзаря в далекому краї.
Невмирущою називають криницю. І ми розуміємо - вона невмируща, поки оточена людською турботою і любов’ю, за яку всі вдячні ініціатору і організатору відродження старовинної сільської криниці - Головко Юрію Кириловичу, а також працівникам благоустрою Черевківської сільської ради, жителю села Черевки  Яценко Олексію Степановичу, керуючому відділком ТОВ «Савинці» Пась Олександру Олександровичу, працівникам ТОВ «Савинці».
Подорож - це завжди цікаво і весело. Для дітей підготували конкурсно -розважальну програму з цікавими іграми та конкурсами.
Завідуюча сільським клубом Людмила Соломаха провела командні змагання у спортивних  іграх, у музичних конкурсах «Угадай  мелодію», «Два  притопа,  два прихлопа». Підняв  всім настрій конкурс скоромовок «Язиката Хвеська», конкурс «Пантоміма».










 
 










 
А по закінченню  подорожі всіх частували солодощами та смачною кашею, яку приготувала медичний працівник Світлана Хохуля.
За романтичною легендою , скільки  криниць на землі, стільки  і зірок на небозводі. Як падає  на землю зірка - це значить, що десь замулилося джерело. Щоб не згасали  зірки - оберігайте живі криниці, саджайте поряд  калину і вербу!
Завітайте до мальовничого села Черевки, вгамуйте спрагу холодною джерельною водою, нехай спілкування з природою принесе  Вам радість та здоров’я!
 
Анжела Коломієць, бібліотекар Черевківської сільської бібліотеки       .
Тетяна Зубченко, бібліотекар Бакумівської  сільської  бібліотеки  
Переглядів: 467 | Додав: bibliomirg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz