ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Блог
Головна » 2018 » Травень » 21 » День вишиванки а Єрківській сільській бібліотеці
08:59
День вишиванки а Єрківській сільській бібліотеці
 
 
 
Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до  школи чи садочка.                                                                                 Ідеєю свята є збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення загалом. Користувачі  Єрківської сільської бібліотеки, разом з бібліотекарем вже традиційно долучаються до Всесвітнього Дня вишиванки.  В бібліотеці пройшла краєзнавча зустріч «Вишиванка для мене – це гордість за красу моєї країни». На зустріч завітали відвідувачі різного віку в чудових українських вишиванках. Вони із задоволенням розповідали  про свої вишиванки. Бібліотекар Людмила Роменська  ознайомила з викладкою літератури  «Душі моєї вишиванка» та розповіла, що візерунки також мали символічне значення. Присутнім було цікаво дізнатися, що калина означала красу та продовження роду, мак – добробут і молодість, барвінок – вірність, волошки – ніжність і скромність, троянди – рух та кохання, соняшник – символ світла та праці. Тому такі сорочки дарують близьким та рідним людям.                                                     
            Українська вишивка, як і українська пісня, є знаковими для нашої традиційної культури. Без любові до української пісні, без розуміння символіки української вишивки не станеш справжнім українцем. І тому цього дня в Єрківській бібліотеці лунали українські пісні у виконанні фольклорного ансамблю «Єрківчанка»
 
 
 
 
 та Марини Цуркан, Наталії Дарюги , Ольги Канцібер. 
        
             
 Цікаво пройшов й майстер – клас від майстринь вишивки, адже розповісти було що, бо за плечима кожної більше 40 років практики.
У колекції Ганни Байдіної - рушники, серветки, скатерті, але найулюбленіші вишиванки, які вона вишила для всієї великої родини.
 
 
 
 Ось і Богдан Оврах завітав до бібліотеки у вишиванці, яку подарувала йому бабуся. 
 
 
                                    
 Ганна Баришполець та Тамара Джунь  розповіли про техніку своєї вишивки, та підбір візерунків.                                                                                                                                                                      
                                                                                                                               Про вишиванку  можна говорити багато. Зараз у нас відроджується традиція одягати на свято вишиту сорочку, і не лише на свято. І це не мода, адже мода змінюється. А вишита  сорочка була, є і буде оберегом для кожного з нас, адже в ній – тепло рук рідної нам людини, в її орнаменті не просто хрестики, а символи, що оберігають нас, в ній – сила, тепло, життя. Ми повинні пам’ятати, що народна вишивка – це мистецтво, яке постійно розвивається. Це величезне багатство, створене протягом віків тисячами безіменних талановитих народних майстринь. Наше завдання – не розгубити його, передати це живе  диво наступним поколінням.
 
 
 
                        Людмила Роменська, бібліотекар І категорії Єрківської сільської бібілотеки
 
Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до  школи чи садочка.                                                                                 Ідеєю свята є збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення загалом. Користувачі  Єрківської сільської бібліотеки, разом з бібліотекарем вже традиційно долучаються до Всесвітнього Дня вишиванки.  В бібліотеці пройшла краєзнавча зустріч «Вишиванка для мене – це гордість за красу моєї країни». На зустріч завітали відвідувачі різного віку в чудових українських вишиванках. Вони із задоволенням розповідали  про свої вишиванки. Бібліотекар Людмила Роменська  ознайомила з викладкою літератури  «Душі моєї вишиванка» та розповіла, що візерунки також мали символічне значення.
 
 Присутнім було цікаво дізнатися, що калина означала красу та продовження роду, мак – добробут і молодість, барвінок – вірність, волошки – ніжність і скромність, троянди – рух та кохання, соняшник – символ світла та праці. Тому такі сорочки дарують близьким та рідним людям.                                                     
            Українська вишивка, як і українська пісня, є знаковими для нашої традиційної культури. Без любові до української пісні, без розуміння символіки української вишивки не станеш справжнім українцем. І тому цього дня в Єрківській бібліотеці лунали українські пісні у виконанні фольклорного ансамблю «Єрківчанка» та Марини Цуркан, Наталії Дарюги , Ольги Канцібер.                     
 Цікаво пройшов й майстер – клас від майстринь вишивки, адже розповісти було що, бо за плечима кожної більше 40 років практики.
У колекції Ганни Байдіної - рушники, серветки, скатерті, але найулюбленіші вишиванки, які вона вишила для всієї великої родини.
 Ось і Богдан Оврах завітав до бібліотеки у вишиванці, яку подарувала йому бабуся.                                      
 Ганна Баришполець та Тамара Джунь  розповіли про техніку своєї вишивки, та підбір візерунків.                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Про вишиванку  можна говорити багато. Зараз у нас відроджується традиція одягати на свято вишиту сорочку, і не лише на свято. І це не мода, адже мода змінюється. А вишита  сорочка була, є і буде оберегом для кожного з нас, адже в ній – тепло рук рідної нам людини, в її орнаменті не просто хрестики, а символи, що оберігають нас, в ній – сила, тепло, життя. Ми повинні пам’ятати, що народна вишивка – це мистецтво, яке постійно розвивається. Це величезне багатство, створене протягом віків тисячами безіменних талановитих народних майстринь. Наше завдання – не розгубити його, передати це живе  диво наступним поколінням.
 
                        Людмила Роменська, бібліотекар І категорії Єрківської сільської бібілотеки
Переглядів: 375 | Додав: bibliomirg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz