ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Блог
Головна » 2017 » Липень » 10 » Купальська ніч у Савинцях
11:44
Купальська ніч у Савинцях
 
 
 
Найколоритніше та найцікавіше свято яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят – це свято Івана Купала. В Савинцівській сільській бібліотеці почали святкувати його заздалегідь, 5 червня зібралися молоді дівчатка в сільській бібліотеці, що взяти участь у майстер-класі із плетіння купальських віночків, який провела бібліотекар. За давньою традицією в Купальську ніч дівчата створювали з трав і інших різних рослин вінки, які вважалися наділеними особливою силою, що допомагала їм у майбутньому знайти своє омріяне кохання. Разом з навчанням , як плести віночки, кожна з присутніх дівчат ділилася легендами про це свято , які почули від бабусь. Дівчатка так захопилися роботою, що не помітили, як уже були готові їх віночки для гадання.
 
 
А у ніч з 6 на 7 липня на березі річки Псел відбулося святкування Івана Купала. У програмі святкування - стрибки через купальське вогнище, пускання вінків на воду, спалення символічних опудал Купала і Марени, водіння купальських хороводів, виконання пісень.
 
  Підготували та провели свято директор Савинцівського будинку культури Олена Чиркова та бібліотекар сільської бібліотеки Валентина Тищицька. Ведучі свята Анна Сад та Віра Малишко повели глядачів у магічну  феєрію свята. Учасники художньої самодіяльності будинку культури своїми виступами дарували глядачам чудовий настрій.
 
 
 
 Та яке ж свято Івана Купала без водяного та русалок?! З їх присутністю глядачі відчули магічність свята. Водяний дозволив дівчаткам пустити віночки по воді.
 
 
 
 
 
 
 А яке свято Купала без вогнища? Вогонь з давніх-давен наділявся магічними очисними властивостями .  А цієї ночі розкладають вогнища, танцюють навколо них і співають, стрибаючи через них. Чим вище підстрибнеш, тим будеш щасливішим у коханні та здоровішим. Вогонь очищує, додає сил і наснаги. Закохані пари стрибають зазвичай разом, узявшись за руки. За повір'ям, якщо вони зможуть разом перестрибнути через вогонь, і при цьому їхні руки не роз'єднаються, то вони одружаться. А як цікаво ворожили дівчата на майбутню долю.
 
 
Успішному проведенню свята ми завдячуємо ТОВ Савинці, а саме Базилюку Володимиру Валентиновичу та Ситник Тетяні Михайлівні , які на березі річки Псел збудували чудову сцену разом із глядацьким корпусом. Також висловлюємо щиру подяку Савинцівській сільській раді, на чолі з Олександром Вікторовичем Тищицьким. І за спонсорську допомогу місцевому фермеру Оголю Василю Тихоновичу.
Працівники культури та учасники художньої самодіяльності висловлюють щиру вдячність за надану допомогу для проведення свята.
А присутні  та учасники свята вирішили , що нам слід дотримуватися обрядів та звичаїв наших пращурів, щоб хоч раз на рік зануритися в містичну ніч, яку так любили наші предки.
 
Валентина Тищицька, бібліотекар Савинцівської сільської бібліотеки - філіалу
Переглядів: 363 | Додав: bibliomirg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz