ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Блог
Головна » 2019 » Лютий » 21 » Мова – то не просто слова, звуки. Це – голос народу.
17:42
Мова – то не просто слова, звуки. Це – голос народу.

 

 
       21-го лютого всі народи Землі відзначають Міжнародний день рідної мови. Мова – це символ народу. Відомий український письменник XIX ст. Панас Мирний писав: «Найбільше і найдорожче добро кожного народу – це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподівання, роздум, досвід, почування». Традиції народу продовжили українські письменники, поети. Красою їхнього слова ми зачаровуємося, читаючи поетичні твори Тараса Шевченка, Лесі Українки, Ліни Костенко, Івана Франка.   Людина має завжди пам’ятати звідки вона родом, де її коріння, глибоко знати історію свого народу, його мову. Не можна бути байдужим до того, як ми користуємось нею, як виражаємо свої думки, як цінуємо рідне слово.
    Біликівська сільська бібліотека – філіал спільно з класним керівником 2 класу Корнієнко Наталією Петрівною провели інтелект вікторину « Мови нашої слово наче музика жива». Мова великий скарб, який треба шанувати, берегти і збагачувати. То ми розпочали вікторину із розгадування загадок,  непростих, а заплутаних.
Доповнили захід роботою у групі « Хто більше знає прислів’їв».
Дітям був запропонований конкурс «Пантоміма», та хто швидше промовить  скоромовки. Також прослухали тонкий і дотепний український гумор. Дуже корисним пройшло обговорення , як  люди можуть порозумітися між собою без словесної мови.
Декламували вірші Лідії Новикової, Олександра Прилуцького, Юрія Бедрика, Володимира Тарасенка, Анатолія Качана та ще багато інших, що сподобались учням. Бажаючі змогли ознайомитися з переглядом літератури «Мов джерельна вода рідна мова моя» і взяти собі почитати.  
     Мелодійна наша мова.  Тому так легко покладається на музику. Українська пісня... Хто не був зачарований нею. Вона натхненна безмежна шириною і красою образів. “Дзвенить піснями Україна”, - писав Микола Гоголь. Павло Тичина говорив «А пісня – це найдобріша, найвиразніша мова».
Учасникам заходу сподобалися пісні і мультимедійна презентація « Моя мова – калинова».
   Сьогоднішній день ми присвятили мові сповна, щоб ще раз підкреслити, що те, чим ми повсякденно користуємося, є справжнім дивом, великим і прекрасним.
                                                                      Наталія Ганженко.
                                              Бібліотекар Біликівської сільської бібліотеки – філіалу.
Переглядів: 345 | Додав: bibliomirg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz