ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Блог
Головна » 2020 » Листопад » 10 » Нас єднає мова
16:06
Нас єднає мова

 

        День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Воно було започатковано в цей день 1997 року Указом Президента № 1241/97 "Про День української писемності та мови" на підтримку "ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства".

     За православним календарем у цей день вшановують пам'ять преподобного Нестора-літописця. Він був письменником-агіографом, основоположником давньоруської історіографії, першим істориком Київської Русі, мислителем, вченим, ченцем Києво-Печерського монастиря.

     Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам'ятки історіографії та літератури українців – "Повісті минулих літ", яка була завершена близько 1113 року. Цей твір складений на основі сучасних автору подій і архівних літописів, народних переказів та оповідань.

     У День української писемності та мови, на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано з 2000 р. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з’ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово. В цьому році ювілейний 20-й радіодиктант читатиме акторка Римма Зюбіна в понеділок 9 листопада о 9.00. Три роки підряд користувачі Попівської сільської бібліотеки долучались до акції. В цьому році в зв’язку з пандемією коронавірусу пропоную користувачам бібліотеки, і всім охочим, долучитись до акції самостійно вдома.

 «Мова кожного народу,

 Неповторна і своя:

В ній гримлять громи в негоду,

В тиші – трелі солов’я.

На своїй природній мові

І потоки гомонять:

Зелені клени у діброві

По-кленовому шумлять.»

       Так, багата і милозвучна наша рідна українська мова. Вона – найпрекрасніше диво, скарбниця, в якій зберігається історія народу, його душа, культура.

«Мова наша збереглася в вишиванках,

В золотому житі.

У простій селянській хаті

Та в мужицькій свиті.

Тож давайте, українці,

Мову поважати,

Що пройшла через тортури

Та залізні грати.

Що створила, наче долю,

Пісню калинову.»

      Сьогодні у нас є нагода вклонитися Слову в його красі, виразності та розмаїтті. Наша рідна українська мова загартована історією і відточена творчістю талановитих письменників та поетів. Іван Котляревський, Тарас Шевченко, Микола Хвильовий, Григорій Косинка, Ліна Костенко, Микола Куліш, Леся Українка, Іван Франко та інші уславлені українці плекали мову, як пахучу квітку передали нащадкам,щоб вона зазвучала на повний голос. Наше ставлення до рідної мови формує ставлення світової спільноти до нас, як до нації. Від нас залежить, якими побачить українців світ.

       Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, - у нашому серці, і починається вона з кожного з нас.

Любов Демидко, завідувач Попівської сільської бібліотеки-філії.

Переглядів: 150 | Додав: bibliomirg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz