ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Блог
Головна » 2019 » Лютий » 28 » Щира втіха – рідна мова, краю отчого краса
15:00
Щира втіха – рідна мова, краю отчого краса
                
 
Єдиний скарб у тебе – рідна мова.
Заклятий для сусіднього хижацтва.
Вона твого життя міцна основа,
Певніша над усі скарби й багатства.
                                                                                                                      
Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського існування, це те, що живе в наших серцях - наша сутність, первозміст нашого буття. Саме мова формує і визначає свідомість, творить людину, культуру, історію. Саме 21 лютого, в Міжнародний День рідної мови, в Єрківській сільській бібліотеці для користувачів середнього шкільного віку була проведена мовознавча мандрівка «З рідним словом міцніє держава».
 
Бібліотекар розповіла дітям, що земля українська стародавня, така ж давня й наша мова. З покоління в покоління, в часи розквіту та падіння передавали нам предки цей скарб. Народ плекав рідну мову у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула. Для нас рідна мова – це не тільки дорога спадщина, яка об’єднує в собі народну мудрість, вироблену десятками й сотнями поколінь. Це наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури. Бібліотекар наголосила, що весь світ віддає шану великим володарям українського слова – Тарасу Григоровичу Шевченку та Івану Франкові, Лесі Українці та Михайлу Коцюбинському, Івану Нечуєві – Левицькому, Івану Котляревському, Григорію Сковороді та багатьом іншим майстрам слова, що довели милозвучність та багатство української мови.  Також  відвідувачі переглянули книжкову виставку – знайомство  «Пізнай нашу мову». Бібліотекар ознайомила зі славетними майстрами рідного слова,  народною мудрістю, з добрими порадниками  та помічниками – словниками.  
 
                                                                                                   Учнів молодшого шкільного віку зацікавила  мовна ігротека « Рідна мова в іграх, віршах, загадках».  З великим задоволенням діти приймали участь у поетичній п’ятихвилинці «Лунай величне наше слово», вони розповідали свої улюблені вірші. Зацікавила  і мовознавча  вікторина «Веселкова наша мова». З великим задоволенням діти відгадували кросворди та загадки, а веселого настрою всім додали скоромовки – спотиканки, які залюбки вони повторювали.
 
Читачів привабили новенькі книжечки  українських дитячих письменників, які вони переглянули та вибрали для читання вдома. Від заходу всі отримали багато позитивних емоцій та гарно і змістовно провели час. А саме головне, що всі відвідувачі розширили свій кругозір про нашу рідну мову.
 
                                                                                                Великий український вчений, мовознавець Іван Огієнко сказав: «Мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб». Любімо, поважаймо  нашу мову, адже мова, як і Україна, - у кожному серці, і починається вона з кожного з нас.                                                                                                          
      Людмила Роменська, бібліотекар І категорії Єрківської сільської бібліотеки
Переглядів: 323 | Додав: bibliomirg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz