ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Блог
Головна » 2019 » Квітень » 17 » Скарби минулого – багатство сьогодення.
15:56
Скарби минулого – багатство сьогодення.
                      
 
       18 квітня відзначається Міжнародний день пам’яток та визначних місць. В цей день згадують, що кожна країна – це своя історія та культура. Кожного року ми нагадуємо суспільству про необхідність збереження культурної спадщини, створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства.
       Наша Батьківщина має надзвичайно багату культурно – історичну спадщину. Кожна епоха залишає нам пам’ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію. Багато пам’яток, які  нагадують нам про минуле нашої країни збереглося на українських землях. Багато з них зникло, залишивши свій слід в історії та культурі  українського народу.
      Український народ дбайливо зберігає витоки  своєї культури, залучаючись до неї, щоб  осягнути її глибину й отримати незабутні враження.
      На території Біликівської сільської ради знаходиться три пам’ятки історичної та культурної спадщини.
Є в селі пам’ятник  історії  збудований колгоспом імені «Ворошилова» в 1965 році воїнам односельцям, полеглим на фронтах ВВВ. Перше його розташування було по вулиці Калиновій, в 1984 році був перенесений на другу сторону дороги. Зараз розташований в парку по вул. Центральній. Монументальний архітектурний ансамбль складається з меморіального блоку на якому знаходиться постамент солдату в уклінному вигляді з обох боків розташовані дві стелли на яких викарбовано імена загиблих воїнів. Сам пам’ятник зроблений з бетону і покритий сріблястою фарбою.
Стелли складаються з цементної крошки. Зверху знаходиться керамічна плитка. Поміж нею містяться п’ять бетонних плит на кожній з яких викарбовано імена загиблих односельчан с.Білики, в період ВВВ 1941-1945 р.
   
 Другий пам’ятний знак збудований Біликівською  сільською радою в 2008 році 21 листопада. До дня пам’яті жертвам Голодомора в 32-33 років.  Перше його розташування було по вул. 40 років Перемоги на території сільського кладовища. Знак був  зроблений з металу. Потім його перемістили в парк по вул. Центральній. 2015 року за кошти Біликівської сільської ради було встановлено бетонне підвищення з трьома сходинками вкрите керамічною плиткою,  на якому закріплено гранітний блок з надписом, у який вмонтовано гранітний хрест.
   
 В селі Марченки також є пам’ятник  історії  збудований колгоспом імені «Ворошилова» в 1978 році воїнам односельцям, полеглим на фронтах ВВВ. Його розташовано в центрі села по вул. Молодіжній. Пам’ятник  складається з меморіального блоку на якому знаходиться постамент солдату в повен зріст до якого прилягає стелла на якій викарбовано імена загиблих воїнів односельчан с. Марченки, які загинули в період ВВВ 1941-1945рр. Сам пам’ятник зроблений з бетону і покритий сріблястою фарбою.
Стелла збудована з цегли та покрита бетоном, по верху якого пофарбована вапняком. Спереду  на гранітній дошці викарбовано імена загиблих.
     Пізнати свій рідний край, його історію та культуру нам також допоможуть книги.
Біликівська сільська бібліотека - філіал  для своїх відвідувачів провела краєзнавчу скарбничку «Стежками рідного краю». Читачі прослухали доповідь про визначні місця Миргородщини. Переглянули мультимедійну презентацію «Визначні місця України». Під час масового заходу було розгорнуте обговорення «Найбільше мені сподобалось».
Для всіх бажаючих в сільській бібліотеці презентовано історичне віконце «Визначні пам’ятки історії культури України».
Нашу постійну читачку Сегедіну Надію Іванівну зацікавила стаття про Спасо – Преображенську церкву що знаходиться у Великих Сорочинцях. 
Тур Оксана Миколаївна з цікавістю читала про маєток Муравйових – Апостолів, який знаходиться в Хомутці.  В нас  можна знайти ще багато історичних фактів.
     Сукупність культури різних народів складає світову культуру, побудовану на системі загальнолюдських цінностей. Кожна країна, кожен народ у світі з великою повагою ставляться до своєї культури. І це не дивно, адже вона збережена в найвизначніших пам’ятках, якими пишається народ, які складають основу його історій і традицій.
                                                                 Наталія Ганженко.
                                      Бібліотекар Біликівської сільської бібліотеки – філіалу.
Переглядів: 260 | Додав: bibliomirg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz