ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Блог
Головна » 2018 » Липень » 9 » Свято Купала у Петрівцях
16:45
Свято Купала у Петрівцях
 
 
Найколоритніше та найцікавіше свято яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят – це свято Івана Купала. Традиційне східнослов'янське свято, яке відзначали вночі перед Івановим днем (24 червня за старим стилем). Зараз його також прив'язують до сонцевороту (21 червня, у високосний рік — 20 червня за часом UTC). У зв'язку з введенням григоріанського календаря 1 березня 1918 збігається з церковним святом Різдва Івана Предтечі та припадає на 24 червня (7 липня) . Назва свята походить від імені християнського святого Івана Хрестителя. Квінтесенцією свята є очищення за допомогою вогню та води — найдавніша форма магічних дій.    
   Народна пам’ять зберегла Купальську обрядність та пісні й сьогодні  успішно впроваджуються в Україні ці цікаві традиції. Головними героями Свята є Купала та Марена, вони  уособлюють чоловіче (сонячне) та жіноче (водяне) Божества.  Поєднання чоловічої та жіночої стихій породжує життя,  яке на святі  символізує гілочка верби, називають її Купайлицею.
    Працівники культури села Петрівець до цього чудового колоритного свята підготували  цікаве Купальське свято. На початку свята  жителі громади  мали змогу познайомитись з виставкою дитячих малюнків, які діти так старанно готували до свята "У ніч на Івана , на Купала"та з переглядом літератури «Улюблене свято молоді – Івана Купала» .
 
 
 
 Купальські заходи , надавали можливість жителям не просто бути споглядачами, а стати учасниками обрядового дійства.  У програмі святкування - стрибки через купальське вогнище, пускання вінків на воду, спалення символічних опудал Купала і Марени, водіння купальських хороводів, виконання пісень. Свято цікаво та змістовно проводила Альбіна Гусейнова.
 
 
 
            Зачарувала присутніх Вікторія Чадюк , у її виконанні звучала пісня «Квіточка». 
 
 
 
А якими запальними танцями підбадьорювали публіку «Первоцвіти», до флешмобів, у їх виконанні, приєднувалися присутні.
 
 
 
            У виконанні ансамблю «Веселиця» звучали чудові обрядові пісні ( Валентина Чуприніна , Ольга Соколовська, Євдокія Малостенко, Галина Мельник, Вєра Лила, Ніна Донченко, Дарія Романів,Солістка - Олена Жук ). 
 
 
 
У виконанні Валерії Костюк, Вікторії Чадюк, Анастасії Лагоди прозвучала пісня «Котилося сонечко». 
 
 
 
Бурхливими оплесками зустрічали гумористичну сценку "Бесіда з кумами", а сценка «На пасіці» ( Роман Гусейнов,Ніна Донченко, Вєра Лила ) додала іскристого гумору ті веселого настрою.
 
 
 
 Пісня «Родина» звучала у виконанні Олени Жук. 
 
 
 
 Здивував всіх своїм талантом дитячий фольклорний гурт «Дзвіночок».
 
 
 
 Діти грали на шумових і ударних інструментах. Керівник гурту  Тетяна Коваленко. Зачаровували присутніх купальським танком  Марія Щемур, Анна Синільник, Софія Потапенко, Валерія Потапенко, Кіра Олексієнко, Єліна Заржецька, Олександра Олексієнко.
 
 
 
 
            А на закінчення свята всіх вітали Водяний та Русалки ( Дмитро Стась , Вікторія Чадюк , Анастасія Лагода, Валерія Костюк)
 
 
 
Тож давайте  дотримуватися обрядів та звичаїв наших пращурів, щоб хоч раз на рік зануритися в містичну ніч, яку так любили наші предки.
 
Юдія Костенко , бібліотекар Петрівцівської сільської бібліотеки
Переглядів: 413 | Додав: bibliomirg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz