ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Блог
Головна » 2019 » Січень » 23 » Вона – наш витвір, наша мрія, соборна, вільна Україна
11:11
Вона – наш витвір, наша мрія, соборна, вільна Україна
            
 
                                                                         Живи, Україно, живи для краси,
                                                                         Для сили, для правди, для волі!
                                                                          Шуми, Україно, як рідні ліси,
                                                                          Як вітер в широкому полі. 
                                                                        (О. Олесь)                                                                         
      Сто років тому – 22 січня 1919 року – було проголошено Акт Злуки. Це була одна з найвизначніших подій доби Української революції 1917–1921 років. Ухвалення цього документа означало об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.
 Користувачі Єрківської сільської бібліотеки мали змогу перегорнути сторінки історії свята Соборності України відвідавши годину історичної правди «Соборність рідної землі – основа нації й держави». Бібліотекар Людмила Роменська розповіла присутнім, що 22 січня 1919 року на Софіївському майдані в Києві відбулася вагома подія – об’єднання Української народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в одну державу. Що це була не стільки злука двох народних республік, скільки була злука двох історично поділених тривалий час частин української землі. Що Акт Злуки уособив споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу та став виявом волі українців до етнічного та територіального визнання. Бібліотекар зачитала Акт проголошення Української Держави.                                                                                     Аліна Шульга та Яна Дарюга прочитали вірші українських поетів О.Олеся «Дух наш пречистий, дух наш народний»  та В. Переяславця «Дзвони в Україні».
 
 
 
 
 Відвідувачі ознайомилися з книжковою виставкою «Соборна мати Україна одна на всіх, як оберіг»  та  переглянули історичну панораму «Акт Злуки: відтворення історичної правди».       
      День 22 січня назавжди залишиться в історії українського народу, як свято Соборності України. Це був один з найпрекрасніших моментів нашої історії. Високий принцип соборності своїх земель – найблагородніший у світі ідеал, до якого прагне кожна нація.
                            Людмила Роменська, бібліотекар І категорії Єрківської сільської бібліотеки
Переглядів: 286 | Додав: bibliomirg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz