ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Блог
Головна » 2019 » Листопад » 11 » З рідним словом міцніє держава
09:47
З рідним словом міцніє держава

День української писемності та мови - державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Встановлене воно було 9 листопада 1997 року Указом президента № 124/97 " Про День української писемності та мови" на підтримку "ініціативи громадсьих організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства". 

      За православним календарем - це день вшанування пам'яті преподобного Нестора-літописця - письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.
 
       Традиційно,  до  Дня української писемності та мови тисячі українців у всьому світі писали радіодиктант національної єдності. 
Всеукраїнський радіодиктант  був започаткований у 2000 році з метою єднання навколо мови. Відтоді щороку слухачі, а віднедавна й  телеглядачі можуть брати участь у написанні диктанту.
  
 19-й Всеукраїнський радіодиктант національної єдності проводив відомий мовознавець, автор підручників і посібників з української мови та літератури Олександр Авраменко. Цьогоріч автор обрав тему - " Від бересту - до "цифри"". Користувачі нашої бібліотеки  уже в третє (брали  в 2017році) взяли участь у написанні Радіодиктанту.
 
 
Диктант писали: працівники Попівського сільського будинку культури Ольга Вовк та Наталія Кузьменко, активна користувачка бібліотеки, пенсіонерка Валентина Гриненко, студентка ІІ курсу Полтавського національного педагогічного університету 
ім. В. Г. Короленка Віталіна Вовк 
та завідувач бібліотеки Любов Демидко.
Після написання диктанту  та перевірки наскільки добре  знаємо ми українську мову продовжили спілкування за чашкою чаю.
 
 
 
 
"Запашна, співуча, гнучка, милозвучна, сповнена музики і квіткових пахощів - стількома епітетами супроводжується визнання української мови... Той хто зневажливо ставиться до рідної мови, не може й сам викликати поваги до себе". Так писав Олесь Гончар. Отже любіть, вдосконалюйте, поважайте нашу рідну мову і говоріть  лише українською. 
 
Любов  Демидко,  завідувач Попівської сільської бібліотеки.
Переглядів: 231 | Додав: bibliomirg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz