ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Вітаю Вас, Гість · RSS 04.05.2024, 22:38

Головна » 2014 » Травень » 20 » Магія чарівного слова Романа Іваничука
15:18
Магія чарівного слова Романа Іваничука

 

 
 
 
до 85-річчя від дня народження
Роман Іваничук – визначна постать сучасного українського літературного олімпу, Людина-Історія.
Народився 27 травня 1929 року на Гуцульщині у селі Трач Косівського району Івано-Франківської області. Освіту здобув у Коломийській гімназії. Цей період, як і саму гімназію, він згодом з любов`ю описав в автобіографічному творі «Благослови, душе моя, Господа…» (1993 р.). Саме тут, на мальовничій Коломийщині, ще змалку запричастився з чистих джерел літературного слова Івана Франка, Лесі Українки, Юліана Опільського, Гната Хоткевича. В самих надрах гуцульського простолюду зростав талант майбутнього письменника, що виховувався в атмосфері новелістичної школи В. Стефаника, яким захоплювався батько письменника – сільський учитель і його літературний наставник.
            Вищу освіту здобував у Львівському державному університеті ім. І. Франка на факультеті української філології, який закінчив у 1957 р. Літературний дебют відбувся у студентському альманасі університету, де опублікував свою першу новелу «Скиба землі», яку схвально зустріли читачі та критики. Уже цією новелою  він заявив про себе як непересічний майстер слова.
              Молодого письменника захоплювало громадське життя, праця викладача української мови і літератури, і звичайно, творчість.
            Перша збірка малої прози «Прут несе кригу» (1958 р.) привернула увагу читачів. Можливо, саме через те, що письменник щоразу показував себе по-різному, не повторюючись, у кожній наступній новелі. Сюжети творів Романа  Іваничука: «Не рубайте ясенів», «Під склепінням храму» (обидві — 1961 р.), «Тополина заметіль» (1965 р.), «Дім на горі» (1969 р.) не є новелістичними.
            З 1963 р. впродовж трьох десятиліть письменник працює у редакції журналу «Жовтень», який згодом було перейменовано на «Дзвін», завідує  відділом прози.
               Роман Іваничук пройшов дуже нелегку школу життя. Він великою мірою належить до письменників-шістдесятників, які змінили духовну атмосферу в Україні. Саме в той час він заглиблює свій погляд в часи давноминулі, як пристрасний сучасник, мислитель і патріот свого народу. Роман Іваничук у своїй творчості охопив майже всі найважливіші періоди історії України. Письменник звертається до історичної прози, яка швидко принесла йому заслужене визнання. З-під його пера з`явився   роман «Мальви» (1968 р.), один із найвідоміших романів раннього періоду творчості.
            У тому ж році письменник написав роман «Журавлиний крик», опублікувати тоді  його було неможливо. До читачів цей твір йшов майже двадцять років.
            А далі були ще  історичні романи, серед яких «Черлене вино» (1976 р.), «Вода з каменю» (1982 р.), «Шрами на скалі»(1986 р.), «Бо війна війною» (1991 р.), «Орда» (1992 р.), «Ренегат», «Євангеліє від Томи» (1993 р.).
За роман «Манускрипт з вулиці Руської» письменнику було присуджено премію ім. А. В. Головка  ( 1978 р.), згодом за романи
« Вода з каменю» та «Четвертий вимір» він  удостоєний Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка (1985 р.). Ці твори вражають значними масштабами охоплення історичних подій, глибоким проникненням в тогочасну епоху. Історичній прозі письменника притаманні гостро сюжетність, оригінальність стильових прийомів, поєднання елементів художньої фантастики, коріння якої слід шукати в національному фольклорі.  
            Творчість Романа Іваничука  відзначена літературною премією Міжнародної фундації Омеляна і Тетяни Антоновичів. Критики стверджують, що ця премія є українською Нобелівською нагородою.
     16 січня 2009 р. Указом Президента України за самовіддане служіння Україні, значний особистий внесок у духовне відродження української держави, плідну літературну і громадську діяльність письменнику присвоєно звання Героя України з врученням ордена Держави. Нагороджений орденами «Трудового Червоного Прапора», «За заслуги» II ступеня (2006) і «За заслуги» III ступеня (1998) та ювілейною медаллю «20 років незалежності України» (2011).
З нагоди дня народження письменника в центральній районній бібліотеці проведено літературну годину «Роман Іваничук – майстер історичного роману»,  оформлено літературний календар де представлені твори письменника,що є в наявності в бібліотеці.
 
 Провідний бібліотекар відділу обслуговування Людмила Ігольніцина  провела огляд нової книги Романа Іваничука «Торговиця» ( Харків.- «Фоліо».- 2013)  де розкрито історію, що  пережило покоління автора від 30-х років минулого століття під час польської та радянської окупацій, розказано про здобуття довгожданої Незалежності.
 
Роман Іваничук є прикладом служіння літературі, духовності. Своєю творчістю утверджує благородство вищих мистецьких принципів, тому що досяг тих високих сфер людського духу, за яким починається безсмертя.

         Володимир Яворівський писав: „Він не відступав від ідеї, душі, чесності. З роси і води йому!»  
 
Тетяна Мостова – завідуюча  відділом  обслуговування центральної районної бібліотеки
Переглядів: 502 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz