ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Вітаю Вас, Гість · RSS 29.04.2024, 12:22

Головна » 2017 » Березень » 3 » «Здоров був, Льолику, квітчастий королику!»
15:46
«Здоров був, Льолику, квітчастий королику!»
 

            Будь-яка людина щоденно пише свою ,,книгу життя”. І важливо, щоб кожна сторінка була виписана добрими ділами, щирими почуттями, впевненими кроками до гідної мети.
            Нам відома велика кількість людей, що із гідністю пройшли шлях від народження до визнання. Кожна цивілізована нація має особистість, яка прославила її на цілий світ. У давніх греків – це Гомер, у італійців – Данте, у англійців – Шекспір, у Поляків – Міцкевич, а у нас українців без сумніву це Тарас Шевченко. Але, крім отих велетів, у народів ще є й інші, які немало зробили для слави своєї нації. Немалий внесок в розвиток літератури своїх країн зробили і байкарі. У давніх греків – Езоп, у французів таким байкарем був Лафонтен, у росіян – Крилов, а ми маємо свого поета-байкаря – це Леонід Глібов, якому 5 березня виповнюється 190 років з Дня народження.
Весна – весняночка.  Це вона, привітна і щедра, подарувала Україні Великого Байкаря. Саме 5 березня 1827 року у селі Веселий Поділ на Полтавщині в родині управителя поміщицьким маєтком народився Леонід Глібов. Україна – це край, де широка, і довга стрічка Дніпра охоплює жовті лани пшениці, де бездонна блакить неба купає золотосяйне сонце. Україна – це тихі води та ясні зорі, і весною там дуже гарно, як усі садочки зацвітуть і усі соловейки защебечуть. Змалечку Леонід Глібов дуже-дуже любив всякі рослини, охоче доглядав за квітами, за його прозвали ,,квітчастим королем”. До нього навіть ,,прилипло” жартівливе привітання: ,,Здоров був, Льолику, квітчастий королику!”.
Вперше відірвавшись від дому, від батьків,він так занудьгував за рідним хутором, розлогими левадами, тихим садочком, що йому  аж снилася рідня оселя. Ці настрої вилились у вірші «Сон». Це був перший вірш Л.Глібова. Якось Леонід поїхав у Седнів, недалечко від Чернігова. І пішов помилуватися мальовничими краєвидами. З альтанки, що на високій буйно зеленій горі, відкривається широка долина, а внизу тиха річка Снов.
Підперши щоку долонею, Леонід Іванович замріяно дивився на зелені луки. Роки спливають, неспинно біжать, біжать. І небо таке голубе – ні кінця, ні краю. А он верби похилені стоять у тихім смутку. Ще зелень буяє. Але придивись – де-не-де побляклі листочки.
Як швидко спливають літа... і молодість скороминуща. І з самого серця вилилися слова ....
Ой річечко голубенько,
Пробігли дні щасливії
Як хвилечки твої
І радощі мої.
До тебе, люба річенько,
Ще вернеться весна;
А молодість не вернеться,
Не вернеться вона.
Так народився вірш «Журба», який одразу припав до душі читачам, а згодом завдяки композитору М.
Лисенку, став піснею. Жанровий діапазон творів Л .Глібова досить широкий : окрім байок, ліричних віршів і віршів для дітей, він писав  п’єси, казки, нариси, оповідання, статті, він написав понад 50 віршованих загадок, жартівливих пісеньок та акровіршів. У багатьох ліричних поезіях Глібов говорить про духовну красу, схвильовано і зворушливо розповідає про кохання. Він урівноважено осмислює буття людини у зіставленні з природою і тому його вірші стверджують життя : Як хороше, як весело, на білім світі жить!
            Напередодні 190 - річчя від дня народження Леоніда Глібова Біликівська сільська бібліотека спільно з будинком культури та вчителем 2 класу Тютюнник Людмилою Вікторівною провели для дітей 2 класу літературно-поетичну годину «Щоб байкою збагачувать людей». В бібліотеці для відвідувачів підготовлена книжково-ілюстративна виставка «В байках і ліриці живе його душа». На масовому заході бібліотекар ознайомила дітей з біографією поета. Читали відомі байки «Вовк та Ягня», «Лев і Комар», «Горлиця й Горобець» та дуже багато інших. Декламували вірші «Веснянка», «Квіткове весілля». Зачитували акро вірші. Прослухали пісню на вірш Глібова «Журба».
 
            Від покоління до покоління, немов скарби, переходять його чудові твори. Увібравши в себе народну мудрість, чесноти й мораль, твори Глібова постають своєрідною книгою буття, де поєднуються сучасне, минуле й майбутнє і міститься чітка відповідь на одне одвічне, ключове для людської сутності питання: як гоже і негоже чинити. Любі друзі, читайте, насолоджуйтесь творами відомого поета Леоніда Глібова.
 
 Наталія Ганженко, бібліотекар Біликівської сільської бібліотеки-філіалу.
Переглядів: 785 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz