ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 21:37

Головна » 2016 » Грудень » 20 » Чорнобиль! Його забуть не дозволя майбутнє
14:33
Чорнобиль! Його забуть не дозволя майбутнє
                                                                                    
 
                                                                           По кожному плачуть дзвони,
                                                                                    По кожному із нас.
                                                                                    Це крик душі, це стогін,
                                                                                    Наш сум, наш біль, наш час…
26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції, що на Київщині, сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа – Чорнобильська аварія. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів наслідків катастрофи, багато хто з яких заплатив за це власним життям і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. День вшанування пам'яті учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС встановлений в Україні згідно з указом президента від 10 листопада 2006 року, на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофага над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС. Цього року, 29 листопада, 4 блок ЧАЕС накрили новим безпечним саркофагом Укриття-2. Над проектом працювали 3 тис. фахівців і витратили €2,15 млрд. Арка стала найбільшою пересувною наземною спорудою в світі.
З того трагічного дня минуло вже три десятиліття. Пішли тисячі людей, що допомагали в ліквідації наслідків вибуху. Десятки людей загинули тоді в самій і навколо Чорнобильської АЕС, багато інших у наступні роки, здебільшого через радіацію і рак. Україна серйозно постраждала від Чорнобильської катастрофи. .Сьогодні ми згадуємо їх – тих, хто усвідомлено й мовчки жертовно віддав за нас своє життя у ядерному котлі. Попри величезну ціну, яку довелося заплатити, самі ліквідатори-чорнобильці нерідко називають 14 грудня святом.Зараз, День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС багато хто називає просто днем ліквідатора.
Тож, 14 грудня в приміщенні Савинцівської сільської бібліотеки спільно з Савинцівським БК пройшов вечір пам’яті, присвячений всім тим хто працював на ліквідації наслідків вибуху на Чорнобильській АЕС. На заході була презентована збірка спогадів учасників ліквідації на Чорнобильській АЕС Миргородського району, яка присвячена 30-річниці на ЧАЕС. Шістнадцять жителів  с. Савинці  в 1986 році були відправлені на ліквідацію аварі на ЧАЕС: Козоріз Дмитро Васильвич,Костенко Валерій Петрович, Власенко Петро Петрович, Візір Борис Борисович, Вакуленко Анатолій Васильович, Довгаль Володимир Петрович, Ситник Павло Іванович, Моклиця Віталій Васильович, Оленченко Михайло Іванович. На жаль не дожили до сьогоднішнього дня сім наших земляків, чорнобильців – ліквідаторів –  Марченко Іван Михайлович, Бойко Сергій Миколайович, Тищицький Віктор Іванович, Михайленко Анатолій Миколайович,Дяченко Сергій Остапович, Пастух Анатолій Васильович, Тимошенко Олексій Петрович. Вічна їм пам’ять!  А живим дай Боже здоров’я та довгих років життя. Слова великої вдячності звучали на вечорі  вшанування ліквідаторів на ЧАЕС. Хочеться щоб всі ми і прийдешні покоління пам’ятали про самопожертву  наших земляків, свято поважали і шанували їх.
 

Валентина Тищицька – бібліотекар Савинцівської сільської бібліотеки - філіалу

Переглядів: 344 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz