ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 09:22

Головна » 2015 » Січень » 23 » День Тетяни наступає, сніг в долоні насипає...
17:05
День Тетяни наступає, сніг в долоні насипає...

 
 Є в морозному січні день, забарвлений радісним, якимось весняним настроєм. Це 25 січня - Тетянин день. .
Свята мучениця Тетяна була родом із сім`ї знатного римлянина, але її батько разом з тим був таємним християнином, адже на той час у Римській імперії не дозволялося сповідувати вчення Ісуса Христа. Від свого батька свята Тетяна отримала виховання, яке ґрунтувалося на засадах християнської моралі. За милосердя до людей та міцну віру в Бога вона сподобилася бути дияконисою, тобто служителькою в одній з християнських общин. Цьому покликанню дівчина свідомо присвятила своє подальше життя. Але під час гонінь на християн у 225 році, буквально за сто років до того, як Костянтином Великим було видано Міланський едикт, який дозволив християнам вільно сповідувати свою віру, Тетяна прийняла страждання за Христа. Декілька разів її примушували принести жертву язичницьким богам, але за молитвами святої Тетяни язичницькі капища руйнувалися. За непохитне стояння у вірі та дива, які звершувала свята, її вивели на арену Колізею і піддавали жорстоким катуванням, але мучениця залишалася неушкодженою. Таким чином Господь показував силу її віри та молитви. Насамкінець на арену випустили лева, щоб звір розшматував дівчину, але тварина лащилася до мучениці і замість неї накинулась на знатного сановника Євменія, розірвавши його. Врешті решт язичники, не маючи можливості примусити святу поклонитися язичницьким богам і зректися Христа, винесли їй смертельний вирок – за рішенням суду святій Тетяні відсікли голову і вона була занесена християнами у святці як загибла за віру.
З кінця XVIII ст. на Русі день пам’яті святої мучениці Тетяни став вважатися днем студентства. Студенти, звичайно, святкували цей день, який традиційно супроводжувався торжествами та гуляннями. Під час таких святкувань траплялося, що городовий, побачивши студента, чемно кланяючись, запитував, чи не треба пану студенту допомогти у чомусь.
З нагоди свята в центральній районній  бібліотеці відбулася зустріч - спілкування  до «Дня Тетяни». На захід запросили всіх дівчат і жінок з прекрасним йменням Тетяна. Бібліотекарі розповіли про історію виникнення цього свята. Присутнім було продемонстровано відеоролики про День студента та День Тетяни. Була проведена літературна вікторина. Потім учасників заходу ознайомили з книгою «Таємниця імені» і подивилися різні тлумачення ім'я Тетяна, прочитали про те, який вплив воно справляє на характер, дізналися які варіанти імені існують: Тетянка, Таня, Танюша, Танюта, Тата, Татуся, Туся, Таша.
        Знайшли і  народні прикмети, пов'язані з цим днем:
* Якщо на Тетяну морозно і ясно, буде хороший врожай.
* У Тетянин день сонце - до раннього прильоту птахів, сніг - до дощового літа, мороз і сонце - до хорошого літа.
      На честь іменинниць прозвучав вірш з поеми О.С.Пушкіна  «Євгеній Онєгін»- «И так, она, звалась Татьяной».
 Всіх присутніх  заходу привітали з Днем Тетяни і побажали їм щастя, успіхів, здоров'я, щоб збулися всі мрії і бажання. Нехай Ваш ангел просвітлює Вас на всяк час, охороняє від усього злого і заохочує до добрих діл.  
 

Тетяна Мостова,  завідуюча відділом обслуговування Миргородської центральної районної бібліотеки

Переглядів: 439 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz