ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 09:04

Головна » 2016 » Липень » 12 » Документ, що змінив епоху
10:30
Документ, що змінив епоху
 
Україна – країна трагедій і краси, де найбільше люблять волю і найменше знали її, країна гарячої любові до народу й чорної йому зради, довгої вікової героїчної боротьби за волю. Шлях України позначений високими степовими могилами, руїнами та прекрасними піснями…
Багатовікова історія українського етносу з покоління в покоління передає історичні подвиги народу в його боротьбі за свою незалежну державу, за рівність з іншими народами в політичному, соціально-економічному та культурному розвитку.
16 липня 1990 р. є важливою віхою становлення української державності. Саме в цей день Верховна Рада України прийняла Декларацію про державний суверенітет,  зробивши перший, вирішальний, крок до втілення давньої мрії наших предків – здобуття Україною суверенності. Відтоді в літописі нашої держави розпочалася нова сторінка, новий відлік часу – епоха утвердження України як самостійної та незалежної країни. Саме цей документ закріпив основи Української Держави.
Декларацією були визначені основні політичні, економічні, соціальні засади державотворення, задекларовані демократичний устрій та дотримання прав і свобод громадян, верховенство права. Проголошені базові принципи Конституції та законодавства України, які є гарантією соборності та єдності держави, віддзеркаленням одвічного прагнення українців жити у власній вільній державі.
Декларація стала тією цінністю, яка об’єднала суспільство у непростий час визначення свого майбутнього в серпневі дні 1991 року. Саме спираючись на Декларацію про державний суверенітет України, було прийнято Акт про державну незалежність 24 серпня 1991 року, який разом з державним суверенітетом був підтверджений волевиявленням народу на Всеукраїнському референдумі в грудні того ж року.
Прийняття Декларації про державний суверенітет стало знаковою подією в подальшому розвитку незалежної України.
З метою відзначення річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України та формування у населення національної свідомості, патріотизму і відповідальності за долю України, в центральній районній бібліотеці провели інформаційно-просвітницьку годину «В історію свою візьми нас Батьківщино». 
Провідний бібліотекар відділу обслуговування Людмила Ігольніцина зазначила, що прийняття декларації про суверенітет було першим кроком до проголошення Акту незалежності України від 24 серпня 1991 року. 
 

Також біля постійно діючої виставки «Україна, незборима зроду - ти душа великого народу» бібліотекарі  провели бесіду про історичний розвиток України як держави, про проблеми національного державного будівництва в країні та обговорення зачитаних уривків з книг про проблеми національного відродження  у контексті  історичного  досвіду. В ході заходу присутні задумались над Шевченковим «Хто ми? Чиї сини? Яких батьків?»  та  підкреслили, що повинні знати свій родовід, вивчати  історичні та культурні надбання предків, яке необхідне не лише для формування національної самосвідомості, а й для використання кращих традицій в етнонаціональній  практиці  сьогодення. На закінчення заходу присутні переглянули відео-сюжет «Декларація про державний суверенітет України 1990 року – історія прийняття і затвердження». Читачі зацікавились тим, що можна так легко у віртуальному світі за допомогою мережі Інтернет знайти та довідатись про основні закони та документи України.

Зараз для України настали нелегкі часи, тому  як ніколи  важливо пам’ятати постулати суверенності нашої держави. І ніколи не забувати про споконвічну мрію українського народу, за здійснення якої боролося не одне покоління, – свободу, незалежність та мир.

Тетяна Мостова, завідуюча відділом обслуговування  центральної районної бібліотеки 

Переглядів: 391 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz