ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Червень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 10:53

Головна » 2017 » Червень » 27 » Дорожні замітки бібліотекаря
15:59
Дорожні замітки бібліотекаря
 
 
            Літо – пора подорожей, яскравих вражень. Тож я, зазвичай у червні, виїжджаю за межі рідної Полтавщини, аби відвідати інші області України, ознайомитися з їхніми пам’ятками історії та культури, оглянути бібліотеки, поспілкуватися з колегами, запозичити щось нове і цікаве.
            Цього року, як член Полтавського обласного відділення УБА, разом з іншими її представниками здійснила культурно-освітню поїздку на Чернігівщину. Вранці 13 червня ми прибули до Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.Котляревського, де на нас чекала заступник директора Надія Володимирівна Влезько. Звідти наша група у складі 20 осіб на мікроавтобусі вирушила в дорогу.
            Першою зупинкою на маршруті став Ніжин.  Місто знаходиться на перетині транспортних шляхів, які проходять з заходу на схід і з півночі на південь.  Тому спочатку ми оглянули  експозицію унікального музею України «Ніжинська поштова станція», яка відтворює станцію ХІХ століття, а у другій залі - кімнату станційного наглядача.
 
 
 
 
 Потім дісталися  Музею рідкісної книги імені Г.П.Васильківського, атмосфера якого не  залишає байдужим будь-якого бібліотекаря: запах старого паперу, величезні фоліанти у шкіряних та пергаментних палітурках із золотим тисненням, припалі віковим порохом незвичайного велетенського формату обкладинки, видрукувані червоною кіновар’ю вигадливі кириличні заголовки, суворі, наче вишикувані на плацу, рядки готичних текстів…
 
 
 
 
 
 
Не могли ми оминути й музей Миколи Гоголя. Як відомо, наш славетний земляк сім років свого життя присвятив  навчанню у Ніжинській гімназії. Серед експонатів музею: портрет 12-річного Гоголя, на­писаний художником Д. Варакутою.   Із задоволенням ходили ми по залах картинної галереї, де представлено живопис різних епох. Особисто мені припали до душі полотна західно-європейських художників епохи Ренесансу та ХVІІ ст.
 
 
 
 
 
 Перебування у Ніжині завершилося візитом до центральної міської бібліотеки ім. М. Гоголя, працівники якої показали нам виставки книг та вироби майстрів рукоділля.
 
 
 
 
 
 
            Наступний день ми провели у Чернігові. Перша половина була присвячена екскурсіям  по історичних місцях древнього міста: Красна площа, Дитинець, Болдині гори, підземний печерний комплекс Антонієві печери, Троїцько - Іллінський комплекс. 
 
 
 
 
Відвідали ми й літературно-меморіальний музей-заповідник Михайла Коцюбинського, що розповідає про життя і творчість видатного українського письменника.
 А після обіду нас гостинно зустрічали Чернігівська центральна бібліотека ім. М. Коцюбинського та три обласні: бібліотека для дітей, бібліотека для юнацтва та Чернігівська ОУНБ ім. В.Г.Короленка.
 
            Чернігівська центральна бібліотека ім. М. Коцюбинського відзначається активною участю у різних проектах, виграє гранти. Завдяки чому має комп’ютерну техніку, нові меблі.
            Обласну бібліотеку для дітей чернігівці знають добре. Її користувачами стають майже з пелюшок. Для цього створені всі умови. Нашій групі довелося відвідати бібліо-кафе, меню якого запропонувало  вареники. Господиня в українському національному костюмі, використовуючи мультимедійні засоби, розказала нам про улюблену страву. Повідомлення було пов’язане з творами художньої л літератури. Й врешті решт почастувала нас варениками з сиром та сметаною. Смакота!
 
 
Завзяті, креативні працівники обласної бібліотеки для юнацтва влітку організовують дозвілля молоді на свіжому повітрі. Не обходяться без них й спортивні змагання: стадіон – поруч.
 
 
Чернігівська ОУНБ ім. В.Короленка – найвагоміша бібліотека області. Має потужний фонд сучасних документів. Постійно проводить літературні вечори, виставки, презентації і конференції. Для нас провели екскурсію по її відділах.
15 червня ми побували  у селищі Козелець. Тут перед нами люб’язно відчинив двері музей історії ткацтва Чернігівщини, в якому зберігаються колекції рушників, знаряддя праці для обробки льону, картини місцевих художників, вироби з кераміки, дерева та соломи, світлини та ін..
 
Відвідали ми й православні храми - Собор Різдва Богородиці та Свято-Георгієвський жіночій монастир.
 
На сам кінець оглядово ознайомилися з роботою Козелецької центральної районної бібліотеки й  повернулися додому.          
Ці три дні були насиченими. Ми пройшли пішки декілька кілометрів, піднімалися вгору, спускалися вниз. Не став нам на заваді, навіть, дощ, який пускався час від часу. Але зарядилися енергією й готові працювати далі.
Хочеться подякувати Надії Володимирівні Влезько, голові Полтавського відділення УБА,  за те, що зрушила нас з місця і організувала поїздку, а також господарям всіх закладів Чернігівської області, що приймали нас. за увагу і привітність.   
Море вражень, позитивних емоцій вистачить на цілий рік. Отже, дорогі друзі, до нових зустрічей!
 
Людмила Ігольніцина, провідний бібліотекар відділу обслуговування Миргородської ЦРБ
Переглядів: 378 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz