ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Вітаю Вас, Гість · RSS 26.04.2024, 17:49

Головна » 2019 » Листопад » 12 » І знову новинки…
15:18
І знову новинки…
 
Не можу не поділитися гарною новиною! В Миргородську центральну районну бібліотеку надійшли новинки. Мою увагу, як бібліографа, привернула дуже цікава літературна серія «Митці на прицілі». Надійшло поки що три видання про українських письменників, долі яких перемолотила м’ясорубка радянського НКВС.
В книгу «Остап Вишня» увійшли лише деякі зразки творчої спадщини «короля» українського гумору ХХ століття Остапа Вишні (табірний щоденник із Ухтпечлагу, листи із заслання). Архівно -  слідча справа (публікується вперше) віддзеркалює типовий процес творення міфів про наявність ворогів народу у тогочасному суспільстві і приписуванні їм намагання знищити керівників компартії і держави. Комплекс архівних матеріалів із двотомної справи – формуляра О. Вишні – це накопичення донесень секретних агентів спец органів, що свідчить про боротьбу системи с митцями, найталановитіші з яких зазнали репресій і знищення.
 
 
                Остап Вишня / передмова, упорядкув. Та прим. С.А. Гальченка ; худож. – оформлювач Р.В. Варламов. – Харків : Фоліо, 2018. – 476 с.
 
                  « Нагорі розцвітає яблуня,
                   розцвітає білим шатром.
                  Вітер їй: - Стережись! на
                                                        зваблювання,
                 на чари твої – буруном!
                А вже небо в квітчастих паволоках:
                хмарна галич біду пасе.
                Ой, ярує вітер в червоних таволгах:
                Як зірветься – ввесь цвіт знесе!»
 
Це вірш із наступної книги з серії «Митці на прицілі» про видатного українського поета, перекладача, вченого – філолога Михайла Панасовича Драй – Хмару, який теж став жертвою тоталітарного режиму. В книзі зібрано поетичні твори письменника, історичні нариси, статті, листування, сторінки з щоденника, а також протоколи допитів зі слідчої справи Драй –Хмари.
 
            Михайло Драй - Хмара / передмова, упорядкув. Та прим. С.А. Гальченка ; худож. – оформлювач А.В. Нотова. – Харків : Фоліо, 2018. – 500 с.
 
До книги « Григорій Косинка» увійшли дві автобіографії письменника, незавершене і ненадруковане за життя оповідання «Фавст» (1923), спогади про нього його матері Наталії Стрилець та дружини Тамари Мороз – Стрилець, а також вибрані оперативні документи про стеження за молодим талановитим майстром слова, що розпочалося ще на початку 1920 – х років. Із донесень таємних агентів (сексотів)  формувалася справа – формуляр, яка фактично велася до арешту Г. Косинки і його розстрілу у грудні 1934 року.
 
            Григорій Косинка  / передмова, упорядкув. Та прим. С.А. Гальченка ; худож. – оформлювач Р.В. Варламов. – Харків : Фоліо, 2018. – 508 с.
 
                Дуже цікавими для цінителів історії стануть новинки з серії «Політичні портрети» - це видання «Михайло Грушевський», в якому висвітлюється життєвий шлях, політичні уподобання, дослідницька і науково – організаційна діяльність політичного і державного діяча, визначного вченого Михайло Грушевського. Наступне видання присвячене політичному, військовому діячеві, Гетьману Української Держави Павлу Скоропадському. Становлення політичного світогляду цього державника доби Української революції та його перетворення на лідера українського консервативного руху показано в світлі сучасної політичної теорії.
Ці видання призначено для широкого кола читачів, усіх, хто цікавиться історією України.
 
 
 Шаповал, Ю. , Верба, І. Михайло Грушевський: « Я сам прийшов до політики через історію…». – К.: Парлам. вид – во, 2018. – 496 с (Серія «Політичні портрети»)
 
Михайлова, О.: « Крім негідників, усі підуть за мною…». – К.: Парлам. вид – во, 2018. – 368 с (Серія «Політичні портрети»)
 
 
Тема АТО для українців стала тою біллю, яка сидить глибоко в серці занозою, і щоб ми не робили, десь на денці душі вона постійно з нами. Український військовий, вчений – медик, громадський діяч, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України Всеволод Стеблюк поділився своїми спогадами про події з травня по вересень 2014, про період, який офіційно названа «Антитерористична операція» - АТО. Історія з реальних подій та фактів, які автор оцінює крізь призму власного світосприйняття.
 
 
Стеблюк, В. Синдром АТО. Нотатки «Айболита» / Всеволод Стеблюк. – К.: Дух і Літера, 2017. – 288с. (Сер. «БІБЛІОТЕКА СПРОТИВУ, БІБЛІОТЕКА НАДІЇ»).
 
Останнім часом до бібліотеки стала надходити література з мистецтва, і чудовим надходженням стало видання з 2-х книг «Юнацтву про мистецтво». Обидві книги шикарно ілюстровані. Юному читачеві пропонується познайомитися з шедеврами майстрів минулого та поринути у вічний світ художніх образів.  В другій книзі автор розповідає про портретний жанр мистецтва. Завдяки цим виданням можна дійсно доторкнутися до прекрасного.
 
 
Кублицький, В. Юнацтву про мистецтво. Книга перша / В. Кублицький. – К.: Мистецтво, 2018. – 56 с.: іл..
 
Кублицький, В. Юнацтву про мистецтво. Книга друга / В. Кублицький. – К.: Мистецтво, 2018. – 56 с.: іл..
 
Дуже цікавою для книгоманів  стане «Книжка на кожен день, щоб справляти враження культурної людини». ЇЇ авторка Ганна Улюра написала книжку про книжки. На 500 сторінках добротного видання розповідається про 365 книжок. Деякі з них ви точно читали, а деякі – ні. Але якщо ви прочитаєте саме цю книгу, ви зможете вільно підтримати світську бесіду про різні напрямки літератури і скласти про себе враження освіченої людини.
 
 
Улюра, Ганна. Книжка на кожен день, щоб справляти враження культурної людини / Ганна Улюра. – К.: ArtHuss , 2018. – 480 с.
 
Друзі, завітайте до Миргородської районної бібліотеки! Тут обов’язково знайдеться саме Ваша книга!!! Ми чекаємо на вас!!!
 
 
Маргарита  Каймакова, провідний бібліограф Миргородської ЦРБ
Переглядів: 276 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz