ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Вітаю Вас, Гість · RSS 27.04.2024, 06:16

Головна » 2015 » Січень » 6 » Христос народився - Славімо його!
15:07
Христос народився - Славімо його!

 

 
 
 
 
 
 
Одне з найзнаменніших і найвеличніших свят церковного календаря, яким
 започатковується рік,  є Різдво Христове. Це свято, яке знають, люблять і з нетерпінням чекають люди. Воно  приходить до людей морозної ночі в годину опівнічної храмової служби, в сяйві свічок, у світлі зірок і гучному співі  церковного хору.
В Україні Різдво належить до великих свят, які відзначаються досить урочисто. В цей день була поширена ворожба дівчат на майбутнє одруження, господаря на врожай . Важливе місце на Різдво відводилось дідухові.  Дідух - сніп з колосків різних злакових культур – пшениця, просо, овес, ячмінь. Дідуха вносив в дім господар оселі з віншуванням прожити щасливо в здоров’ї і злагоді наступний рік , ставив на покутті, під образами.
Символом вічного світу та життя, щастя і радості, що прийшли разом із Христом, є вічнозелена прикрашена ялинка. Верх її увінчаний прекрасною зіркою - у пам'ять про Віфлеємську зірку, що вказала  шлях до Христа. Колись, у давні часи, ялинку прикрашали яблуками, горіхами, цукерками і свічечками. Це – символ Божих ласк і милостей. Українці Різдва відзначають у сімейному колі. Головною  стравою була кутя - символ духовного багатства християнського життя. Як і годиться в християнській родині, вечерю розпочинали з молитви,а на столі горіло три свічки , що символізувало   Пресвяту Трійцю.
            Накриваючи на стіл господиня під скатертину клала пучечок сіна, що означало  -сіно вертепу, в якому народився Месія, солома на столі – ясла, в які Марія поклала Ісуса, а білий обрус – пелени, в які Христа сповито. На одному з кутів стола кладуть під обрус або три зубці, або три головки часнику – символ приходу трьох царів,а ще  як  оберіг  від нечистої сили та хвороб. Також, в святвечір вшановували пам’ять про померлих родичів,залишаючи після вечері їжу на столі.
            А ще,в цей вечір, годиться  пробачати одне одному образи, щоб на повну міру відчути радість життя. Протягом свят люди вітаються один до одного: «Христос народився - Славімо його». З Різдва до Водохреща продовжувались  веселі зимові святі дні. Різдво-це ще й свято надзвичайно популярне у всьому світі і є одним з найбільш значущих і стародавніх традицій в людській історії.
Тож, напередодні Різдва  в центральній районній бібліотеці вирішили більш детально ознайомити відвідувачів з обрядами, звичаями та багатством символів народних  традицій. Бібліотекарі відділу обслуговування  запропонували користувачам  здійснити віртуальну мандрівку «Різдвяна подорож світом» з якої   дізналися багато цікавого про історію святкування Різдва, різдвяні традиції, головні страви святвечора, традиційні подарунки до Різдва у різних країнах світу. Присутнім  цікаво  було пригадати вже відомі українські традицій, та ознайомитись з  різдвяними традиціями інших країн світу.
Відвідавши святковий захід читачі бібліотеки  ділилися своїми  враженнями.
Тож, запрошуємо і Вас скористатися безкоштовним Інтернетом в пошуці потрібної інформації,а ще у нас в наявності чимало книжкових новинок, які Вам обов’язково стануть у пригоді у розпалі зимових свят!!!
Напередодні  Різдвяних свят бажаємо здоров’я і радості, добра і затишку, Божої ласки і любові!
Хай смачна кутя удастя,
хай в сімї панує щастя.
Щоб весела коляда
мир вам в хату принесла.
Щоб весело і багато
провели Різдвяне свято!
 
Тетяна Мостова – завідуюча відділом обслуговування Миргородської центральної районної бібліотеки
Переглядів: 418 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz