ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Вітаю Вас, Гість · RSS 26.04.2024, 15:06

Головна » 2017 » Лютий » 8 » Художник-мислитель Микола Ярошенко
17:18
Художник-мислитель Микола Ярошенко
 
 
 
         Полтавщина є батьківщиною багатьох славетних живописців. У їх числі-Микола Олександрович Ярошенко. Нещодавно відзначався його ювілей – 170 років від дня народження. З метою формування у молоді інтересу до творчості художника-краянина, розвитку художньо-естетичного кругозору 7лютого 2017 року працівниками відділу обслуговування Миргородської центральної районної бібліотеки проведено естетичну годину «Художня постать Полтавщини».       
На вулиці морозяно, а в затишній читальній залі книгозбірні відбулася приємна, тепла зустріч молодих відвідувачів з прекрасним. Присутні  ознайомилися з викладкою книг і газетних публікацій, що висвітлюють біографічні відомості Миколи Ярошенка. 
 
 
 
Інтерактивну бесіду з аудиторією провів Петро Семенович Штернгарц, шанувальник таланту митця, людина широкого кола інтересів, меценат.
 
 
 
         Микола Олександрович Ярошенко народився 14 грудня 1846 року в Полтаві в родині кадрового офіцера. Навчався у Полтавському кадетському корпусі та Михайлівській артилерійській академії в Петербурзі. Одночасно з навчанням в академії протягом п’яти років відвідував вечірні заняття в Академії мистецтв. Працював понад двадцять років на Петербурзькому патронному заводі, вийшов у відставку у 1892 р. в чині генерал-майора.
         Закоханий у свою військову професію, Микола Ярошенко все ж знайшов справжнє покликання в мистецтві. У 1875 р. він дебютував на 4-ій пересувній виставці передвижників, а наступного року стає членом Товариства і обирається до його правління. 
 
 
 
 
Художник-громадянин приніс у мистецтво передвижників особливе коло гостросюжетних образів. З’являються його картини «Кочегар», «Ув’язнений», «Курсистка» та інші. Розквіт творчості Миколи Олександровича припадає на вісімдесяті роки. Тоді побачила світ його найкраща робота «Всюди життя». Він також створив ряд портретів сучасних йому діячів культури, виступив і як талановитий пейзажист.
         Юнаки й дівчата за допомогою сучасних технологій оглянули картини українського маляра. Вони спілкувалися, ділилися враженнями, висловлювали думки з приводу побаченого.
 
 
 
 
 Їх порадувала можливість саме у бібліотеці відкрити для себе ім’я видатного земляка-художника, осмислити його твори.
 
 
Людмила Ігольніцина, провідний бібліотекар
 відділу обслуговування Миргородської ЦРБ
Переглядів: 359 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz