ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 05:16

Головна » 2019 » Листопад » 4 » Кибинські Афіни Дмитра Трощинського
13:49
Кибинські Афіни Дмитра Трощинського
            Красуня осінь… Гарний сонячний день… Мальовничі Кибинці… В затишній залі сільської бібліотеки з нагоди відзначення 265-ої річниці від дня народження визначного державного діяча рубежу XVIII-XIX століть, мецената Дмитра Прокоповича Трощинського 1 листопада 2019 р. відбулося краєзнавче свято.
Його спільно організували й провели працівники Миргородської центральної районної бібліотеки, Кибинської сільської бібліотеки, сільського будинку культури за підтримки Кибинської сільської ради.
         Захід вдався на славу, адже кожен учасник вніс часточку своєї душі, тепла, гарного настрою у створення загальної радісної атмосфери!
         Багато цікавих фактів із життя Дмитра Прокоповича Трощинського повідомив присутнім вчитель історії Кибинської загальноосвітньої школи Віталій Іванович Ботуз.
         За часів відставки Дмитро Прокопович здебільшого жив у Кибинцях у своїй садибі, спорудженій наприкінці XVIII століття. Сюди з`їжджалася тогочасна українська еліта. Емоційно яскравою була розповідь завідуючої Кибинської сільської бібліотеки Надії Глушко про розкішний маєток та його відвідувачів.
  
  Анастасія Чудан і Дарина Яріш поділилися з однолітками інформацією про зв`язки Трощинського з родиною Гоголей - Яновських , а також про його позашлюбну доньку.
         Молодіжна аудиторія також мала можливість потрапити на бал до Дмитра Прокоповича! Провідний бібліограф Маргарита Каймакова з мультимедійним супроводом виразно декламувала вірш Василя Ломиківського, написаного під враженням від перебування у Кибинцях.
         Вчитель української мови та літератури, гід туристичного маршруту Аліна Володимирівна Овдієнко у своєму виступі зробила акцент на яскравій особистості Трощинського, на його людські якості.
         Справжні патріотичні почуття у слухачів збудили  українські народні пісні «Люлька» і «Йшов чумаченько» у майстерному виконанні дуету «Селяночка».
         На святі звучало чимало поезій про любов до України, про рідне село, про красу природи. Юні учасники – Даща Чудан, Саша Стрюк, сестри Настя та Юля Корнієнко, Саша Дорових, Катя Болдирєва, Віка Проскура, Аня Чернишова, Аделіна Назарова, одягнуті  у вишиванки, з натхненням читали вірші Ліни Костенко, Тараса Шевченка, Володимира Сосюри та інших авторів.
 
 
 
         Ведуча заходу, провідний бібліотекар Людмила Ігольніцина звернула увагу присутніх на книжкову викладку «Дмитро Трощинський – патріот і благодійник України», представила видання, в яких розкривається життєвий шлях славетного земляка, дається опис його діяльності.
         На початку ХІХ століття Кибинці перетворилися на один із визначних  інтелектуальних центрів України, що являє собою предмет гордості нинішніх жителів села. Голова Кибинської сільської ради Людмила Іванівна Мисяк зазначила, що із покоління в покоління кибинчан передається генетичний код, що дозволяє й сьогодні тримати високу планку культурного осередку.
         Наприкінці свята всі молоді учасники пригощалися чаєм, кавою і солодощами завдяки спонсорській допомозі власника земельних паїв Канцибера Олександра Миколайовича.
         А ми, організатори заходу разом з Людмилою Іванівною Мисяк побували на березі ставка Трощинського,
де в знак шани неординарній особистості, Людині з великої літери опустили у воду букет осінніх квітів.
Перебуваючи на вершинах влади, Дмитро Прокопович Трощинський ніколи не цурався свого коріння. Крізь все життя проніс любов до України, українського народу.Його діяльність є взірцем для наслідування нам, нащадкам.
 
 
Людмила Ігольніцина, провідний бібліотекар
відділу обслуговування Миргородської ЦРБ
Переглядів: 308 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz