ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Вітаю Вас, Гість · RSS 26.04.2024, 15:34

Головна » 2016 » Червень » 14 » «Коли народжується слово, Здається, Всесвіт завмирає…»
12:14
«Коли народжується слово, Здається, Всесвіт завмирає…»
                                 
  Нарешті у школярів залишилися позаду уроки, контрольні, останній шкільний дзвоник … А настали довгоочікувані літні канікули. Проте канікули - це не просто відпочинок, а ще й зустрічі з цікавими талановитими людьми, своїми земляками. Одна з них, організована сільським бібліотекарем, відбулася у червні у Великообухівській загальноосвітній школі. На гостини до своїх земляків завітала відома поетеса, член Національної спілки письменників України Лідія Новикова.
            Насамперед, присутніх на зустрічі цікавило те, коли, де і як вибруньковувалося її поетичне слово. Обухівчани дізналися, що перші кроки в літературі письменниця зробила ще в юні літа у Миргородській літературній студії  «Любисток». Вірші потихеньку (чи відчайдушним шквалом?!) народжувалися десь у глибинах її серця, часом зринали у поодиноких публікаціях.
Свого часу, закінчивши Київський державний педагогічний інститут ім. Горького (тепер університет ім. Драгоманова) і ставши педагогом, Лідія в якийсь момент зрозуміла, що цієї освіти їй замало. Тому продовжила навчання у магістратурі Міжрегіональної академії управління персоналом.
Багато років тому якось вона прочитала у «Літературній газеті» про літературне об’єднання «Радосинь» і прийшла на одне із його засідань. Вона ще нічого тоді не знала про своїх майбутніх друзів, про те, що керуватиме тут літературною радою і стане членом Національної спілки письменників України.
Поет – завжди творець і літописець. Він фіксує оті, часто незрозумілі й невидимі іншими факти, деталі, ледь помітні порухи душі. Пісня «Душа поета», що прозвучала у записі на початку літературного знайомства,  стала лейтмотивом зустрічі з прекрасною поезією нашої землячки.
А літературний доробок Лідії Новикової вельми поважний. Це збірки, як для дітей «На калиновому місточку», «Краплі сонячного літа», «Гойдається в човнику світанок», так і для дорослих «Матіолова ніч» і «Потойбіч тебе». Користувачі сільської бібліотеки мали можливість ознайомитися з її поетичною творчістю, яка їм полюбилась і отримала схвальні відгуки. Письменниці було надзвичайно приємно, коли деякі її поезії продекламували на зустрічі юні обухівчани: Тетяна Галайда, Валерія Щербак, Ольга  Катькало, Ольга Камінська, Євген Щербак, Павло Гладкий, Микола Лазаренко, Станіслав Фролов і Ростислав Петренко.
Поетичні твори Лідії Новикової надзвичайно ліричні і мелодійні, деякі з них вже покладені на музику. Ліричного настрою присутнім на заході додала пісня «Рідна мова» на слова поетеси, покладена на музику місцевим композитором Ларисою Старостенко, у майстерному виконанні дитячого фольклорного ансамблю «Чорнобривці».
Нові твори письменниці також надзвичайно полюбилися юним обухівчанам, які мали змогу висловити власну думку про них. Деякі поезії Лідії Новикової написані під впливом подій, що відбулися в Україні останнім часом. Зокрема, старшокласникам сподобався вірш «Лютий 2014», учням сьомого класу – поезія, присвячена Надії Савченко. Молодшим школярам найбільше полюбилися поетичні твори про квіти, а ще вони відгадували, чому присвячені окремі дитячі вірші - загадки поетеси. Вона зізналася, що саме лірика найбільш близька їй і притаманна її творчості.
У народі говорять, що талановита людина талановита у всьому. То ж і наша землячка є не лише чудовим літератором, а й робить спроби в образотворчому мистецтві. Скільки добра і краси споглядаєш з її замальовок!
А наприкінці зустрічі наша краянка продекламувала вірш, який відповідає стану її душі:
                        Де сплять у споришах краплисті роси,
                        Де теплий вечір запах м’яти носить,
                        Де духм’яніє м’ята і чебрець,
                        Де стадо бігає закудланих овець,
                        Туди втекла із міста я сьогодні,
                        І хоч мені сказали: - це не модно,
                        Та я хмелію від краси земної,
                        Осики срібні шепчуться зі мною,
                        Вітри закохані танцюють наді Пслом,
                        Лелека привітання шле крилом,
                        На лузі із ромашками сміюся
                        Сьогодні в місто я не повернуся.
 
Всі присутні на зустрічі були зачаровані  творами своєї талановитої землячки і приємно вражені зустріччю з нею, то ж побажали їй усіляких гараздів і нових творчих злетів.
 
                                   Валентина Ємець, бібліотекар В.Обухівської сільської бібліотеки
Переглядів: 426 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz