ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Вітаю Вас, Гість · RSS 24.04.2024, 08:54

Головна » 2016 » Травень » 19 » Любов’ю квітнуть вишиванки
14:40
Любов’ю квітнуть вишиванки

 

 
У культурі будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому.
Вишивання - це давнє заняття людей в Україні, йому тисячі років! Люди вишивали чарівні рушники, які дарували потім своїм дітям у далеку і щасливу дорогу. На барвистих вишитих рушниках у нас підносять дорогим гостям хліб, як найбільшу і найдорожчу святиню, бо хліб — це саме життя. Прикрашали рушниками домівку і вони оберігали її від злих духів; вивішували рушники над образами і над світлинами дорогих людей; над вікнами і над дверима, щоб у хаті панували мир і злагода, затишок і спокій.
         Але найкращим оберегом була вишита сорочка, бо вона захищала не тільки тіло від хвороб, але й душу від злих духів. Традиційно в Україні сорочку вишивала мати для сина чи доньки, вкладаючи у цей виріб свою любов, думи, мрії і світлі надії, щоб ішли сини у складну дорогу життя з маминим благословенням сміливими і сильними, мужніми і відважними, справжніми українцями.
Щороку, третього четверга травня, Україна святкує День вишиванки – це свято національної єдності, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції  і об’єднати українців навколо  – вишиванки, яка є не тільки символом краси, молодості, наслідування, а й нашим генетичним кодом.
Приєднались до Всеукраїнської акції і бібліотекарі центральної районної бібліотеки які прийшли у вишиванках. І бібліотека розквітла червоно-чорними, синіми барвами традиційних та сучасних українських вишитих сорочок.
 
 
 Також з нагоди свята в центральній районній бібліотеці була проведена година інформації «Мамині вишиванки – лебеді білокрилі». Бібліотекарі познайомили присутніх з історією української вишиванки, орнаментальними зображеннями та їхнім змістом. 
 
 

Відвідувачам  було цікаво, чому калину вишивали саме червоним кольором і чим відрізнялися узори на чоловічих та жіночих сорочках, а віртуальна фотовиставка дала змогу познайомитися з вишиванками різних регіонів України.  Її супроводжували українські народні пісні та вірші українських поетів Д. Павличка «Два кольори», А.Малишка «Пісня про рушник», М.Сома «Вишиванка», Н. Май «Мамина сорочка».

На завершення заходу було проведено огляд матеріалів книжково-ілюстративної виставки «Українські вишиванки – наче райдуги - світанки». 
 
 
 Завдяки оригінальному оформленню експозиції, читачі мали змогу ознайомитись із сучасними та старовинними зразками вишиванок.
 
 
Проведення свята української вишиванки продемонструвало, що всі ми є справжніми українцями та налаштовані на збереження культури, звичаїв та традицій свого народу.
В наші дні українська вишиванка є безперечним атрибутом вишуканого смаку. Вона стильно та гармонійно поєднується як з класичним костюмом так і з повсякденним одягом. А ще нагадує, що ми - українці, пам'ятаємо та шануємо наші звичаї і традиції.
  Вдягаймося у вишиванки та пишаймося разом!

 

 

 

Тетяна Мостова, завідуюча відділом обслуговування миргородської центральної районної бібліотеки
 
 
 
 
Переглядів: 423 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz