ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Вітаю Вас, Гість · RSS 24.04.2024, 15:52

Головна » 2016 » Квітень » 29 » Мальовані яйця Великодня
13:44
Мальовані яйця Великодня

                 

 
Великдень – одне з найсвітліших та найбільших християнських свят, яке з нетерпінням чекають по всьому світу. Напередодні нього у Гаркушинській сільській бібліотеці відбувся майстер-клас з розпису яєць, а саме мальованок. Його учасниками  були юні користувачі бібліотеки, учні 1-5 класів сільської школи. Відкрила захід бібліотекарка, яка розповіла про традиції проведення в Україні Великоднього свята. До приходу християнства Великдень на Русі святкували у день весняного рівнодення – 22 березня. Це було свято Нового року, весни, пробудження і відродження, перемоги життя над смертю. 
 
Для християн Пасха – це символічний дворазовий перехід Ісуса Христа: від життя  до смерті й від смерті до життя. Перший перехід – сумна «Хресна дорога» Ісуса Христа. Другий – Воскресіння – радісне й торжествуюче.
Незмінним в українських традиціях залишилося мистецтво писати писанки. Як і в давні часи, так і сьогодні воно наділяється сакральним значенням та входить до звичаєво-обрядової сфери. Зацікавила дітей інформація бібліотекаря про мистецтво розпису писанки. Давні українські звичаї приготування на Великдень писанок та крашанок відображалися в різноманітних легендах. Так, легенди, записані на Поділлі, кажуть, що коли Ісус Христос воскрес, від сказав воякам, які охороняли його гріб: «Йдіть і скажіть всім, що Христос воскрес, а щоб вам повірили, то ось вам знак». При цьому узяв зі свого гробу крашанку і дав воякам.
Одним із мистецтв розпису яєць є мальованка - це розпис фарбами за допомогою пензля. З ним ознайомила дітей одна із користувачок бібліотеки Котенко Тетяна Григорівна, яка свого часу закінчила художнє відділення Миргородського керамічного технікуму. Діти жваво обговорювали традиції проведення свята Великодня  і виготовлення крашанок та писанок  у своїх родинах.
А згодом вони за підтримки і  допомоги Тетяни Григорівни виготовили барвисті мальованки. Можна впевнено сказати, що майстер-клас вдався, а виготовлені дітьми мальованки порадують око не лише користувачів бібліотеки, а і членів їх родин. Крім того, юні користувачі  мали нагоду поспілкуватися і отримали чимало приємних вражень. Тож будемо і надалі відроджувати і запроваджувати звичаї і традиції нашого народу.
 
Віра Глеба, бібліотекар Гаркушинської сільської бібліотеки
Переглядів: 391 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz