ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 12:55

Головна » 2017 » Грудень » 18 » На хвилях футуризму
11:14
На хвилях футуризму
 
 
            Цього місяця, а саме 31 грудня, виповнюється 125 років від дня народження одного з найзагадковіших учасників літературного процесу 20-х років минулого століття, основоположника і теоретика українського футуризму Михайля Семенка. З нагоди відзначення цієї дати працівники Миргородської центральної районної бібліотеки спільно з Кибинською сільською бібліотекою, Кибинським сільським будинком культури , за підтримки Кибинської сільської ради 15 грудня 2017 р. в приміщенні сільської бібліотеки-філіалу  провели  поетичну годину «Характерник» нової епохи».
 
 
 
            Відвідувачі заходу від самого початку поринули у хвилі авангардної, нетрадиційної лірики поета-краянина. Перш ніж потрапити до книгозбірні вони оминули стилізовану під футуризм альтанку, створену біля будинку культури, як данина неординарній особистості у рамках мистецького проекту «Метро до Кибинець». У бібліотеці на них чекав відкритий перегляд літератури «Тонкий знавець людських душ», 
 
 
 
куточок зі стендами «…Але хто мені заперечить перевернути світ?», де подано матеріали по  творчості Михайля Семенка.
 
 
 
            Про факти біографії алхіміка поетичного слова, про те, чому і як став футуристом розповідали учениця Кибинської ЗОШ Наталя Федорова та учениця Миргородської ЗОШ імені П. Мирного Анастасія Чудан. Дівчата також виразно продекламували ранні вірші Семенка «Море душі моєї» та «Момент».
 
 
 
 
 
            Переважно молодіжна аудиторія із задоволенням прослухала і переглянула відеопоезії: зразок інтимної лірики «Сьогодні» та яскравий взірець  футуризму «Місто», а також насолодилася романтичною чуттєвістю мелодії Фредерика Шопена, улюбленого  поетом композитора. Мультимедійним обладнанням майстерно опікувалися директор Кибинського СБК Алла Ребрик і методист Миргородської ЦРБ Наталя Попович.
 
 
 
            Жителі села шанують Михайля Семенка. Присутні радо зустрічали колишнього директора Кибинської школи Василя Петровича Ніколаєнка, який відчуває гордість бути земляком такої неординарної особистості. Він прочитав два власних вірші, присвячених Михайлю Семенку і рідним Кибинцям.
 
 
 
 
            Заступник директора з виховної роботи Кибинської ЗОШ   Тетяна Дмитрівна Шнипенко зауважила, що цього року відзначається ще одна дата – 80 років як поета-футуриста розстріляли під час сталінського терору. Вона повідомила, що діти вивчають в школі творчий доробок митця, а деякі займаються його дослідженням й пишуть роботи до Малої Академії наук. А ще, Тетяна Дмитрівна дала учням домашнє завдання - вивчити напам’ять будь-який з творів Михайля Семенка.
 
 
 
             До зібрання звернулася голова Кибинської сільської ради Людмила Іванівна Мисяк, яка наголосила на тому, що село має багату історичну й культурну спадщину і тому його мешканцям необхідно багато працювати аби воно процвітало, стало культурним центром не тільки Миргородщини, а й Полтавщини.
 
 
 
            Наприкінці заходу відбувся показ ще однієї відеопоезії. Незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus» (Полтава) записало на відео як жителі села читають вірш Семенка «Підземка».
 
              В  українській  поезії, мабуть, не було більш оригінального поета,  ніж   Михайль  Семенко,   котрий  своєю  авангардною  творчістю  значно  розсунув   обрії  вітчизняної  літератури. Тож, завітайте до бібліотек району, знайомтеся з його творами та відкривайте для себе щось нове!
 
 
Людмила Ігольніцина, провідний бібліотекар
відділу обслуговування Миргородської ЦРБ
Переглядів: 396 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz