ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 08:58

Головна » 2014 » Червень » 2 » НА ВІТРИЛАХ МРІЙ
14:58
НА ВІТРИЛАХ МРІЙ

 

 
 
 
 

Образ  професії  в художній  літературі

 
 
Шановні старшокласники! Кожен з вас мріє про майбутню професію. Хтось уявляє себе за кермом автомобіля. Когось приваблює підприємницька діяльність. Дехто марить ветеринарною практикою. Що ж робити аби мрія здійснилася? Напевно прямувати до неї. І першим кроком на шляху до її реалізації стане мандрівка по безкрайньому морю художньої літератури. А лоцманом, який допоможе знайти твори високого художнього рівня і з найбільш повним відображенням професійної тематики, буду я, ваш бібліотекар. Романи, повісті, оповідання вдало і яскраво передають  захопленість головних героїв своєю справою, ту одержимість, без якої неможливо досягти справжньої майстерності. Впевнена, що від знайомства з книгами у вас залишиться емоційно сильний образ професії. Тож, не вагаймося і на вітрилах мрій рушаймо у вільне плавання!
           
Насамперед подам сигнали тим, хто цікавиться кар'єрою економіста. Краще розібратися і зрозуміти сутність цієї професії зможете, якщо прочитаєте роман Т. Драйзера „Фінансист”. Адже фінансові операції тісно взаємопов'язані  з економікою.
 
 
            Драйзер, Т. Финансист [Текст ]: роман
 /Теодор Драйзер; пер.с англ. М Волосова. – М.: Эксмо, 2009. –608 с.: ил. – (Зарубежная классика)
Працюючи над романом, Драйзер виходив з думки, що фінансистом треба народитися, що здатність до фінансової діяльності це є дар природи. Перш за все він має бути рішучим, енергійним, розумним, здатним викликати довіру оточення, моральним. І найважливіше – він повинен бути прив'язаним до цієї професії, приділяти їй навіть вільний час. «Немного прозорливости, немного сметки, немного удачи – время и случай, - вот что по большей части решает дело.»
           
Майбутнім підприємцям варто також почитати роман Е. Золя „Жіноче щастя”. Написаний більше 100 років тому, він і до сьогодні не втрачає своєї актуальності.
 
Золя, Э. Дамское счастье: роман / Эмиль Золя; пер. с фр.
Ю.И. Данилина.. – М. : Азбука классика, 2009. – 480 с.- (Азбука классика)   
Головний герой, Октав Муре, створює  новий тип дамського Магазину (так, так, саме з великої літери). Тонко відчуваючи жіночу психологію і смаки своїх  покупниць, він сміливо йде на комерційний ризик, виявляє ініціативу, видумку, випереджаючи своїх конкурентів. «Мурэ страстно желал одного – одержать победу над женщиной. Он хотел, чтобы она царила здесь, как у себя дома, он построил для неё этот храм, намереваясь подчинить её своей власти. Вся тактика его сводилась к тому, чтобы обольстить женщину знаками внимания и, используя сжигающую её лихорадку, сделать её желания предметом купли-продажи.» Як Магазин спокушає  жінок чудовими ароматами, зваблює  вигідними пропозиціями, обдаровує  подарунками, тільки б вони залишалися в його полоні. Так і кожна сторінка книги не хоче відпускати, заманює і надить.
           
Для всіх охочих піклуватися про здоров'я братів наших менших  пропоную  науково-художнє видання :
 
            Хэрриот, Д. О всех созданиях – больших и малых /Джеймс Хэрриот; пер. с англ. И.Гуровой и П.Гурова; предисл. Д.Ф.Осидзе.– М.:Мир,1985. – 383с.- (Библиотечная серия)
 
Автор – англійський ветеринарний лікар, який присвятив 40 років життя благородній і великотрудній роботі лікування тварин. Це  прекрасні художні ілюстрації важкої, часом драматичної, інколи небезпечної, але завжди важливої роботи сільського ветлікаря. «Животные непредсказуемы, а значит, и наша с вами жизнь непредсказуема. Она слагается из длинной цепи маленьких побед и непредвиденных катастроф, и надо иметь к ней настоящий вкус или же лучше сменить профессию.» Професійна інтерпретація епізодів точно наукова і може бути вельми цікавою для повсякденної праці будь-якого ветеринарного спеціаліста, де б він ні трудився. Любов до своєї професії, співчуття до страждань хворих тварин, радість чи смуток з приводу їхнього стану передаються настільки живо, що ви відчуватимете себе безпосереднім учасником подій, що відбуваються.
           
Багато хто вважає, що в роботі секретаря нема нічого складного - відповідати на телефонні дзвінки та каву шефу варити! Таким же було уявлення про діяльність секретаря і головної героїні роману Т. Дубровіної „Секретарша” Лізи Уварової.
 
           
Дубровина, Т.А. Секретарша : роман /Татьяна Дубровина. – М.: «Изд-во «Олимп», «Изд-во АСТ»,2001. – 304 с.
Вона з відзнакою закінчила медичний коледж, але покликання до медицини не відчула. Її взяли на роботу до холдингу „Анфілада”, де «приходилось разговаривать сразу по двум, а то и по трём телефонам, радостно приветствовать посетителей, быстренько выпроваживать пришедших просто так сотрудниц, составлять список посетителей шефа на завтра – и всё это практически одновременно». Згодом Ліза  стала „правою рукою” свого начальника, тому що її освіченість, розум, пунктуальність, старанність, здатність приймати самостійні рішення, вміння виконувати чужі накази – це якраз ті риси, які потрібні для цієї професії.
           
Маєте намір освоювати професію перукаря? Тоді читайте повість І.Грекової „Дамський  майстер”.
 
            Грекова, І. Дамський майстер / І. Грекова
 //Грекова І. Вдовиний пароплав: повісті / перекл. з  рос. М. Стеблини. – К., 1987. – С.507-570
 
Двадцятирічний хлопчина Віталій Плавников – ще не майстер, а лише стажер. Але  він любить свою роботу, проявляє себе як художник, створюючи  на голові жінки справжні шедеври. «Майстер, коли він себе поважає, мусить знати всі особливості голови клієнта. Коли клієнтка має приплющену форму голови, майстер має запропонувати їй таку зачіску, щоб ця сплющеність скрадалася. Буває, голова у клієнтки занадто велика або шия коротка, все це необхідно врахувати й ліквідувати за допомогою зачіски.» Перукар  вправно орудує ножицями і одночасно спілкується з клієнтками. Результати не примусили на себе довго чекати. По-перше, Віталій склав екзамен на майстра. По-друге, до нього з'явилися черги і не лише перед святами, а й в звичайні дні.
           
Бажаючим стати водіями не зайве почитати роман визнаного майстра документально-художньої прози А. Хейлі „Колеса”.
 
           
Хейли, А. Колёса : роман /Артур Хейли; пер. с англ. Т.Кудрявцевой, В.Котелкина; предисл .Г. Васильевой. – М.:Прогресс,1983. – 440 с.                                                                 
„Колеса” - це белетристична розповідь про те, як проектується, збирається, продається, експлуатується автомобіль. Автор відзначається пристрастю до детального опису виробничих процесів. Ви дізнаєтеся масу подробиць про автомобіль та його будову. Написаний жваво і захоплююче,
роман викличе у вас неабиякий інтерес. Для істинного автомобіліста вкрай важливо не просто вміти керувати автомобілем, а й любити його. «Он должен стать для тебя самым главным. Дышишь, ешь, спишь – и всё время думаешь об автомобиле. Просыпаешься ночью, и перед глазами у тебя возникает автомобиль – тот, что ты создал, тот что хотел бы создать. Это твой бог, твоя религия.»
 
Наприкінці нашої подорожі для тих, хто  розкрив в собі талант і прагне стати художником, рекомендую прочитати один із самих глибоких творів класика англійської літератури  Уїльяма Сомерсета  Моема „Луна і грош”.
 
            Моэм, С. Луна и  грош : роман  / Сомерсет  Моэм; пер. Н.Ман . –  М.:АСТ,2005. – 288 с. – (Классическая и современная проза)
 
В центрі роману – історія унікальної людини, яка в зрілому віці відчувши в собі дар художника, не побоялася круто змінити своє життя. Чарлз Стрикленд, прототипом якого став французький художник Поль Гоген, знехтував усіма  „зручностями”: сім'я, робота, дім, заради того, щоб займатися тим, до чого рвалося його єство. Він міг не їсти днями, п'ять років носити один і той же одяг і спати в злиденній  кімнатці, головне,  щоб завжди були гроші на фарби і полотно. Він намагався  збагнути якусь таїну, загадку, пропускав усе, що оточує через себе і випліскував це у своїх  картинах. «Красота – это то удивительное  и недоступное, что художник в тяжких душевных муках творит из хаоса мироздания.»
           
Звичайно ж, неможливо за одну літературну мандрівку ознайомити вас з усіма творами, що дають уявлення  про особливості професій. Але, завітавши до бібліотеки, ви знайдете „карту” у вигляді рекомендаційного списку художньої літератури „У світі професій”, яка дасть вам змогу зорієнтуватися на „місцевості”. Отже, шукайте, експериментуйте, перетворюйте  мрію у реальність. І обов'язково подорожуйте сторінками  улюблених книг. Сім футів вам під кілем!
 
 
            Огляд    літератури  підготувала  провідний
           бібліотекар відділу обслуговування читачів
           Миргородської  ЦРБ          Людмила  Ігольніцина
Переглядів: 492 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz