ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Вітаю Вас, Гість · RSS 18.04.2024, 15:27

Головна » 2020 » Березень » 5 » Нашим Мадоннам любов і повага…
11:36
Нашим Мадоннам любов і повага…
 
 
 
Ось і прийшла весна! Довгоочікувана і непередбачувана ... І звичайно, весна у всіх нас асоціюється зі святом 8 березня! Але давайте повернемося до історії виникнення цього свята.
Найбільш відома версія виникнення традиції святкування Міжнародного жіночого дня пов'язана з 8 березня 1857 року й американським містом Нью-Йорк. Саме там цього дня відбувся так званий "Марш порожніх каструль" - демонстрація жінок, які працювали на текстильних фарбувальнях.
Жінки протестували проти поганих умов праці і низьких зарплат, вимагаючи 10-годинний робочий день замість 16-годинного, а також рівну з чоловіками оплату праці та виборче право.
У результаті поліція учасниць акції розігнала, однак за її підсумками жінки створили профспілку, покликану надалі боротися за їхні права.
Через 50 років ситуація повторилася.  8 березня 1908 року в Нью-Йорку відбувся мітинг з гаслами про рівноправність жінок, ініційований місцевою соціал-демократичною жіночою організацією.
А в 1910 році в датському Копенгагені відбулася Друга міжнародна соціалістична жіноча конференція, де ідея Міжнародного жіночого дня отримала потужний поштовх.
На конференції в Копенгагені в 1910 році було запропоновано заснувати День солідарності жінок у боротьбі за політичні, економічні, соціальні права. Йшлося про те, що цього дня жінки будуть влаштовувати мітинги і ходи, залучаючи громадськість до своїх проблем.
У резолюції, зазначалось: «…жіночому дню слід повсюдно надавати міжнародний характер, і він всюди має бути старанно підготовлений".
Дата цього свята варіювалася, але В 1914 році, вперше Жіночий день було проведено 8 березня, оскільки збігся із неділею. У підсумку ця дата стала остаточною.
В сучасний час, політичний контекст поступово пішов з відзначення цього чудового дня. 8 березня став святом весни, краси і, звичайно ж, жінок! Можливість відчути себе коханими, красивими, отримати привітання і квіти - саме це ми, жінки, чекаємо 8 березня.
 
 
 
                В Миргородській районній центральній бібліотеці бібліотекарі читальної зали  підготували чудову виставку  «Нашим Мадоннам любов і повага».
 
 
 
 На якій були презентовані матеріали з історії цього свята. Чудові поезії , романи, а також гарні поради для жіночок, щоб завжди залишаться красивими, і коханими.
 
 
 
 А літературно – музичний вернісаж , який підготувала завідуюча відділом обслуговування Тетяна Мостова, залишив самі теплі почуття в серцях наших відвідувачів.
               
Маргарита Каймакова, провідний бібліограф ЦРБ.
Переглядів: 212 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz