ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 12:49

Головна » 2015 » Травень » 26 » Ой, земле,радістю умийся - прийшла до нас Зелена Трійця!
16:10
Ой, земле,радістю умийся - прийшла до нас Зелена Трійця!
 
 
Звичаї та традиції, пов'язані з календарними святами українців, є частиною духовної культури українського народу. Глибоке пошанування свого родоводу, щира турбота про збереження та примноження народних традицій - усе це вирізняє українців з-поміж інших націй. Отож, традиційно в кожній українській родині шанобливо зберігають та намагаються передати своїм дітям і онукам все, що лишили нам у спадок предки.
Коли природа, сягнувши зеніту квітування, ніби стверджує, що життя вічне і кожне серце в унісон з природою переймається цією вірою, до нас приходить свято Трійці. Його відзначають у 7-му неділю після Воскресіння Христового і святкують три дні. Це свято на честь Бога - Отця, Бога - Сина і Духа Святого.
 Цьогоріч ця дата припала на 31 травня.
За біблійними переказом, на 50-й день після воскресіння Ісуса Христа люди, які молилися, побачили Святого Духа - він вогненними язиками зійшов на апостолів, після чого вони почали розуміти різні мови, переповідаючи людям учення Божого Сина. На місці зішестя було збудовано перший християнський храм, і з того часу  Трійця вважається  початком народження християнської церкви.
            Нині наступниками апостолів є священнослужителі, які вважаються посередниками між Богом і людьми. Тому, саме в цей день, зробивши всі господарські справи, люди йдуть до церкви, щоб очистити свою душу й думки. Парафіяни тримають у руках квіти, пахучі трави і зелені гілки, що символізують оновлення через спадний Святий Дух. Освячені троїцькі трави сушили і згодом використовували як ліки і засіб від різного лиха. За прикметами, така зелень охороняє будинок від грози і нещасть.
Після святкової служби, відбувався хресний хід до криниць, які освячували церковною водою. У деяких місцевостях освячували таким самим чином і оселі, і господарські будівлі – для захисту від русалок, які за віруванням селян, цими днями роблять людям шкоду.   
У своїх домівках після відправи та освячення, люди накривали на стіл, символічні страви,приготовлені заздалегідь. Також, у цей день молоді дівчата часто ворожили, а з квітів і трав плели вінки пускаючи по воді.      
            В суботу напередодні свята люди, також, прикрашали свої житла гілками клена, липи, ясена, берези. Несли до своїх домівок усі пахощі рідної землі – духмяні пучечки чебрецю, м'яти, любистку, полину, васильків, чорнобривців і бузинового квіту... А підлогу будинку і подвір’я застеляли лепехою.
             Зелені свята мають й дохристиянські корені, які символізують не тільки прихід літа, а й вшанування Сонця, Зеленого дива, Води та Землі. Це завершення весняного і початок літнього календарного циклу.
В основі Зелених свят тисячі років лежали культ рослинності і магія заклинання майбутнього урожаю. Тепер це свято, також, єднає нас із природою, з пращурами та їхньою вірою у вічність душі. Воно кличе до гармонії нас із довкіллям, вселяє надію на світло й добро. У ці свята ми вдовольняємо одвічну потребу людської душі – спілкуватися з живою природою.
   Тож, напередодні Святої Трійці  в центральній районній бібліотеці було проведено годину народознавства  «Зеленеє свято у травах іде».  Бібліотекарі ознайомили читачів з історією і традиціями святкувань Трійці. Особливу увагу привернули на  звичаї та обряди святкування у різних регіонах країни, їх витоки, символіку, повір'я, атрибутику.
 Для додаткового пошуку цікавої інформації, наші користувачі здійснили віртуальну мандрівку, яка поглибила їх знання про дане свято. Також в читальній залі було організовано перегляд  літератури «Зелена верба над водою в долині – це символ Вкраїни одвіку й донині».  На якій представлені різні літературні жанри, що знайомлять читачів з історією і традиціями святкувань Трійці.
 
 
 
 
             Приємно, що й нині ми пам’ятаємо, цікавимось і зберігаємо традиції свого народу. Тож, нехай святкування Трійці цього року стане для вашої родини особливим. Підіть до церкви та прикрасьте свою оселю. 
            Нехай в ці дні у кожному домі буде зелено та затишно, а в кожній душі радісно й сонячно! Адже, в будь-яке християнське свято потрібно зберігати чистоту серця та помислів. Здоров'я міцного, теплого літечка і щедрого врожаю! Щасливих зелених свят! 
                                                               Ой, земле, радістю умийся –
                                                                Прийшла до нас Зелена Трійця!
                                                                  Нехай Господь нам душу гріє,
                                                                    А поле житом зеленіє!
 
Тетяна Мостова, завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки.
Переглядів: 507 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz