ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 11:17

Головна » 2014 » Жовтень » 20 » ООН: з надією на мир
12:12
ООН: з надією на мир
 
До Міжнародного дня ООН

           24 жовтня в Україні відзначається Міжнародний день ООН. Україна серед перших держав підписала цей документ і ввійшла до групи засновників організації. 
          25 квітня 1945 p. у Сан-Франциско (США) відбулося урочисте відкриття установчої конференції, 26 червня було ухвалено Статут ООН, а 24 жовтня 1945 року Статут, підписаний 50 державами, в тому числі й Українською PCP, набув чинності. Цей день вважається Днем ООН. 
          Головним завданням ООН є забезпечення міжнародного миру і відвернення загрози світової війни. Головними робочими структурами ООН є Генеральна Асамблея, яка щороку збирається на свою сесію і приймає рішення 2/3 голосів, та Рада Безпеки (РБ), яка складається з 5 постійних і 10 тимчасових членів, що обираються строком на 2 роки
 


          Серед основних заходів ООН слід відзначити прийняття Загальної декларації прав людини (1948 р.), Конвенції про права дитини (1989 р.), міжнародних пактів про політичні, соціально-економічні та культурні права, про ліквідацію всіх форм дискримінації жінок, а також роль у розв'язанні воєнних конфліктів, в процесі досягнення міжнародної розрядки та проблем роззброєння, скорочення та знищення ядерної зброї. 
        Україна вже з 50-х років має своє постійне представництво при ООН, яке представляє її інтереси, бере участь у роботі різних органів цієї організації. У 1948 р. Україну було обрано до складу Економічної і Соціальної Ради Безпеки ООН. Представників нашої держави запрошують до роботи в деяких структурах організації, в тому числі Міжнародному суді.
       Після здобуття незалежності, Україна починає виступати як самостійний суб'єкт міжнародних відносин. Починаючи з липня 1992 року  виступає одним з найактивніших учасників операцій ООН з підтримання миру. За ініціативою України було прийнято конвенцію щодо захисту миротворчого персоналу ООН, вона виступила ініціатором проведення саміту Тисячоліття.. 
          Україна відіграє належну роль у мирній і об'єднаній Європі. Наша держава зробила свідомий крок, відмовившись від застосування ядерної зброї, підтримує головні пріоритети діяльності ООН. 
        Україна неухильно дотримується цілей та принципів цієї найавторитетнішої всесвітньої організації, робить суттєвий внесок у справу зміцнення миру на планеті, роззброєння, економічного й соціального розвитку, захисту прав людини.
        До Дня Організації Об’єднаних Націй в центральній районній бібліотеці відбулася бесіда-роздум «Міжнародний мир і безпека — головне завдання ООН». Бібліотекарі  розповіли учасникам заходу про історію створення, структуру, країни-учасники, Статут Організації, її головні завдання і мету, офіційні мови, напрямки діяльності, Україну в складі  ООН вчора і сьогодні. Бесіда пройшла у формі «запитання–відповідь». Слухачі питали про роль та  діяльність ООН у сьогоденному політичному житті світу, про співробітництво країн – учасників, порядок голосування, про Генеральну Асамблею і Раду Безпеки, про ЮНЕСКО (Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури) і МВФ (Міжнародний валютний фонд), про Генерального секретаря ООН і штаб-квартиру у Нью-Йорку. Користувачів бібліотеки   запросили  на  віртуальний  перегляд:

 «24 жовтня - День   народження Організації Об’єднаних Націй»  Для  багатьох  молодих  читачів  стало  відкриттям,  що  одним  із   перших  документів  ООН була  декларація  прав  людини (грудень 1948р.)  http://www.calend.ru/holidays/0/0/92/
 Користувачі бібліотеки  взяли для себе багато цікавої та корисної інформац
 

 

Тетяна Мостова, завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки

 

 
Переглядів: 739 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz