ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 16:47

Головна » 2017 » Квітень » 11 » Реформація – подія, що змінила хід історії.
16:06
Реформація – подія, що змінила хід історії.
                
 
            Реформація це — перетворення, виправлення — католицький церковно-релігійний, духовно-суспільний та політичний рух оновлення в країнах Західної та Центральної Європи у XVI столітті, спрямований на повернення до біблійних першоджерел християнства, який набув форми релігійної боротьби проти католицької церкви і папської влади. Реформацію пов’язують з іменами Мартіна Лютера (1483-1546) — католицький священик, ініціатор руху в Церкві. Жана Кальвіна (1509-1564) — французький протестантський проповідник, засновник кальвінізму, та Ульріха Цвінглі  (1484-1531) — діяча  Реформації у Швейцарії, теолог, протестантський пастор. Реформацію ще називають протестантською, лютеранською або євангелічною. Реформація, спрямована проти середньовічної католицької церкви, вимагала перебудови релігійної свідомості мас у дусі християнського віровчення. Її  ідеологи виступали за усунення церковної обрядовості, за вивчення й осмислення людиною Біблії без посередництва церкви і священнослужителів.  
В середині реформаційного руху визначилися два напрями - бюргерський, що виражав інтереси буржуазії, і очолюваний М. Лютером, та селянським, очолюваний революційно настроєним Томасом Мюнцером (бл. 1490-1525), який під гаслом релігійних вимог висував ідею знищення експлуатації і приватної власності.
Мартін Лютер проголосив свої 95 тез 31 жовтня 1517 р. 1534 р. Лойола організував новий орден, що згодом одержав назву орден єзуїтів. Склалося повне уявлення про період релігійного вільнодумства, виразом якого нібито і була Реформація, як визвольна раціоналістична критика католицизму.
            Серед книг, які друкувалися в Європі більше двох третин присвячено релігійним сюжетам. Лютер залишив два таїнства – хрещення і причастя. В той час протестанти визволили лише Святе Письмо – Біблію, Старий Заповіт, і служба у них зводилась до співу псалмів та читання і коментування біблійного тексту. Перемога протестанту була небезпечною з точки зору перспектив культури тим, що ламала вже усталені межі між вірою і наукою, вірою і мистецтвом, вірою і мораллю і це могло призвести до втручання невігласів із мирян у справи, в яких вони були некомпетентними.
            У 2017 році весь світ відзначає 500-ту річницю Реформації. Біликівська сільська бібліотека  також для своїх відвідувачів та гостей села підготувала тематичну поличку  «Діячі Реформації на теренах України.». Всі бажаючі можуть ознайомитися з нею в приміщенні бібліотеки. І взагалі, щоб зрозуміти сучасні події, необхідно використовувати причинно- наслідковий зв’язок, адже в історії (як і в нашому особистому житті) не буває випадковості, лише закономірності. Саме з Реформації, розпочатої Мартіном Лютером 31 жовтня 1517 року, бере свій початок новий час, в якому і зараз ми живемо. Німецький мислитель Гегель назвав Реформацію сенсом історії Нового часу. Відомий український історик, громадський та політичний діяч Михайло Грушевський високо оцінив значення Європейської Реформації для України: «Український корабель плив повними вітрилами під вітром Реформації і спустив вітрила, коли цей вітер опав». Реформація вплинула на всі сфери суспільного життя, і наслідки Реформації ми можемо відчути сьогодні.
            Можна сміливо стверджувати, що цивілізації, яка зараз існує, могло б і не бути, якщо б реформаційний рух в Європі не розпочався або зазнав поразки. Сподіваємося, що історія успіху Реформації надихатиме молодих громадян України кинути виклик забобонам та несправедливості, привести свою країну до миру та процвітання.
 
Наталія Ганженко, бібліотекар Біликівської сільської бібліотеки-філіалу.
Переглядів: 487 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz