ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 10:34

Головна » 2015 » Березень » 26 » ШВИДКО, НАДІЙНО, ВИГІДНО, ЗРУЧНО
16:22
ШВИДКО, НАДІЙНО, ВИГІДНО, ЗРУЧНО
 

 

Програма «Бібліоміст» спільно з Міністерством культури України та Національною парламентською бібліотекою України (НПБУ) вже декілька років активно працювали над створенням електронної системи моніторингу мережі публічних бібліотек України (ЕСМаР). Нещодавно роботу над розробленням системи було завершено і у січні-лютому пройшов двотижневий марафон тренінгів з використання електронної системи звітності на рівні областей: навчалися представники ОУНБ та управлінь культури облдержадміністрацій. Подальшим важливим кроком з впровадження системи ЕСМаР було  проведення тренінгів для представників бібліотек кожного з районів області та міста. Що таке «ЕСМаР» та з якою метою систему було створено? «ЕСМаР використовуватиметься українськими публічними бібліотеками для звітності, що надасть змогу ухвалювати ефективні управлінські рішення, спираючись на якісні дані. Ми впевнені, що високоякісна й оперативна інформація, зібрана через систему, допоможе урядовим структурам й іншим партнерам визначити пріоритетні напрямки розвитку галузі та забезпечити життєздатність бібліотечної системи. А завдяки безпаперовій обробці даних ми зможемо зберегти багато дерев. В Україні Міністерство культури є першою урядовою інституцією, що буде використовувати онлайн-систему звітності для підзвітних організацій», - зазначила пані Меган Волк, директор програми «Бібліоміст».
«Міністерство культури України працює над оновленням системи звітності публічних бібліотек. До “ЕСМаР” включено нові показники. Це саме ті індикатори, які відображають сучасні функціїї бібліотек: курси з комп’ютерної грамотності, вільний доступ до інтернету, просування сучасних бібліотечних послуг серед громади», - наголосила Марія Височанська, начальник відділу бібліотек та читання Міністерства культури України. Працівники  центральної районної бібліотеки (директор ЦБС Бер’якіна Н.О., провідний методист ЦРБ Оврах В.Б.) та представник відділу культури і архіву Миргородської райдержадміністрації (головний спеціаліст відділу культури і архіву Яремко І.Ф.) пройшли навчання в обласному тренінговому центрі одні з перших в області,а саме – 24 лютого.
З 11 по 21 березня  стартували одноденні тренінги з вивчення електронної системи моніторингу базової мережі публічних бібліотек України (ЕСМаР)  на базі Миргородської центральної районної бібліотеки для працівників сільських книгозбірень району. ЕСМаР створено для збору, зберігання та обробки даних, які надаються публічними бібліотеками України за визначеним переліком показників. Інформація від бібліотек здається у режимі онлайн, зберігається на окремому сервері, і доступна для користувачів системи з будь-якого комп’ютера, підключеного до Інтернету. Першими ознайомитися із системою та принципами роботи з даними мали можливість працівники Хомутецької, Великосорочинської, Біликівської, Єрківської, Гасенківської Кибинської, Савинцівської сільських бібліотек, Комишнянської та Ромоданівської селищних бібліотек.
 
 
 На сьогодні навчання пройшли всі бібліотеки Миргородської ЦБС. Під час тренінгу навчились:  створювати власні електронні адреси; консолідувати статистику за допомогою фільтрів; експортувати дані звітів бібліотек в Excel для більш глибинного аналізу; розсилати масові повідомлення на електронну пошту; створювати та редагувати дані користувача; автоматично створювати звіт за формою 6-НК. На практиці кожен учасник мав змогу заповнити звіт своєї бібліотеки, що дало можливість детальніше ознайомитись із системою. Тренінг проводили Ніна Бер’якіна та Валентина Оврах, які детально ознайомила учасників із офлайн додатком. Розробленого для використання бібліотеками, які на момент подачі електронної звітності ЕСМаР не мають фізичного доступу до мережі Інтернет. Центральна районна бібліотека отримала по чотири посібники “ECMaP: користування сервісом” та його електронну версію.
Десятиденний тренінговий марафон – лише початок дистанції, протягом якої усі бібліотекарі району почнуть рухатись вперед та користуватися системою електронної звітності.

 Ніна Бер’якіна , директор Миргородської централізованої бібліотечної системи.

Переглядів: 584 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz