ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Вітаю Вас, Гість · RSS 26.04.2024, 02:43

Головна » 2016 » Січень » 16 » Соборність - крок до єдності нації
13:53
Соборність - крок до єдності нації
 
 
 
Двадцяте століття залишило нам у спадок вершинні події минулого, які, віддаляючись, не втрачають своєї значущості та актуальності, потребуючи осмислення сконцентрованого в них історичного досвіду боротьби українства за свободу, незалежність, державність.                            
До таких подій належить 22 січня 1919 року - день ухвали Акту Злуки Української Народної Республіки і Західно - Української Народної Республіки. Цій даті судилося навічно вкарбуватися в історію України величним національним святом - Днем Соборності.                                        
Саме того зимового дня в золотоверхому Києві під перегук дзвонів Святої Софії було ухвалено рішення про об'єднання двох, розділених історичною прірвою, гілок українського народу. В Універсалі Директорії УНР наголошувалося: «Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка. Так, спираючись на заповітні мрії і широке волевиявлення обох частин українства, враховуючи об'єктивні історичні, політичні, духовні, правові аспекти цього тривалого й болісного процесу, постала єдина соборна Українська держава.
21-го січня 1999-го року відповідно до Указу Президента України № 42/99 День Соборності був закріплений на законодавчому рівні суверенної держави.
З нагоди цього свята в центральній  районній бібліотеці підготували історичну годину  «Соборність, єдність, неподільність».  Бібліотекарі відділу обслуговування розповіли присутнім про те, як  тривалий час українські землі були розділені кордонами двох імперій, про те, як українці мріяли про єдність та власну державу, про те, як постала соборна, об’єднана Україна, про величний  Акт Злуки, який  об’єднав українські землі  в єдину державу, ґрунтовно висвітлили історичне значення Соборності України та пов’язали їх із сучасними тенденціями розвитку незалежної української держави.
Ця пізнавальна історична інформація викликала у присутніх почуття радості і гордості за свій народ, який зробив серйозний крок до об’єднання більшості етнічних українських земель в єдину державу. В читальному залі оформлено перегляд літератури  «Держава – ця вільна, держава - єдина», який допоможе поглибити знання  про історію виникнення свята Соборності України, повагу до державних свят та викликати інтерес до вивчення історії України.
 
 На закінчення заходу присутні  переглянули  документальний фільм «День Соборності!» з кадрами хроніки 1919 року.
Ті історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров'ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети - побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.
Соборність – це символ. Символ боротьби за волю. Порозуміння між людьми. І часточка надії і віри у майбутнє рідного краю та України!
 
Тетяна Мостова,  завідуюча відділом обслуговування Миргородської центральної районної бібліотеки
Переглядів: 372 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz