ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Вітаю Вас, Гість · RSS 24.04.2024, 13:18

Головна » 2020 » Травень » 4 » Світла пам'ять про наших героїв - живе!
12:02
Світла пам'ять про наших героїв - живе!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Хоч би скільки десятиріч, епох  минуло від пам’ятного дня 9 травня 1945 року, - та незабутнім залишиться подвиг синів і дочок нашої землі, які вірно боронили її від ненависного ворога, віддали своє здоров’я, життя заради мирного сьогодення.
Ми завжди будемо шанувати мужність ветеранів з їх безмежною відданістю Батьківщині,народу!  “ Вічна слава солдату – переможцю у другій світовій війні ” – ці слова не зітруться у віках.
На жаль все менше залишається ветеранів тієї страшної війни, людей, які наближали День Перемоги, були самовідданими та жертовними. Їх душа залишалася мужньою, хоч роки вкрили зморшками їхні обличчя й памороззю скроні.
Всі ці слова, в повній мірі, відносяться  до ветерана другої світової війни – Луки Олександровича Петренка, нині покійного, який довгий час працював заступником директора Миргородської ЦБС. То ж сьогоднішня моя розповідь про нього.
Народився Лука Олександрович 1923 року в селищі Велика Багачка Полтавської області. Життєва доля хлопця, як і багатьох його ровесників, була обпалена війною.
Закінчивши десятирічку ( травень 1941 року) був призваний до лав Радянської Армії. Коли був на службі став курсантом Київської спеціальної школи пілотів . Після її закінчення, молодшого лейтенанта Петренка, направляють до 7-ї Повітряної армії 14 авіаполку  на Карельський фронт.
На літаку ІЛ – 2, разом з однополчанами, юнак виконує бойові завдання на території між Петрозаводськом і Мурманськом.
Після повного визволення усієї території Заполяр’я, зайнятої німцями, вісімнадцятирічний пілот Лука Петренко отримує першу бойову нагороду – медаль “ За оборону Радянського Заполяр’я”.
Потім його, разом з авіаполком, направляють воювати далі на 2-ий Білоруський фронт.
У молодшого лейтенанта Петренка вже був певний досвід ведення бойових операцій і він, уже в якості командира автоланки, визволяв території Північної Польші, Східної Прусії, побережжя Балтійського моря, міста Данциг, Гданськ,  Штольн, Кольберг,  Штадгорд. За проявлену мужність, успішне виконання бойових завдань командуванням    ІІ- го Білоруського фронту Лука Олександрович був удостоєний нагородження трьома орденами “ Вітчизняної війни ІІ ступеня ”.
Часто згадував ветеран зустріч  з Маршалом Радянського Союзу
К. К. Рокосовським, пам’ятав і ту душевну, мудру розмову з полководцем.
Ще не раз дивився в обличчя смерті військовий пілот, як у небі, так і на землі.
Перемогу ж Лука Олександрович зустрів у місті Штеттін на Одері, де базувався авіаполк.
Усього за період воєнних дій льотчик Петренко здійснив  179 бойових вильотів, і завжди поряд з ним був планшет, де записувалися бойові вильоти і який досі бережно зберігає син Луки Олександровича.  Всі хто піднімалися в небо в ті грізні часи добре знаюли, що кожен бойовий виліт – це подвиг, кожного разу літак могли збити, принаймні  двічі ,як вилітав на виконання бойового завдання та коли повертався на аеродром.
 
 
 
 
Після закінчення війни, з 1945р. по 1947р., Лука Олександрович працював інструктором авіаційного планерного училища у місті Пугачово.
Продовжити кар’єру військового льотчика, про яку так мріяв не судилося. Досвідченого і знаючого пілота – фронтовика підвів стан здоров’я.
Звільнившись зі Збройних Сил,  він  приїхав до Миргорода, де багато років працював  заступником директора по господарській частині Миргородської централізованої бібліотечної системи .
Ми,його колеги,  згадуємо  його як мудрого керівника, який завжди міг дати розумну пораду, прийти на допомогу, коли це було потрібно. А його добросовісність і чесність у виконанні своїх обов’язків завжди була прикладом для наслідування.
До речі, відомості  про нашого славного земляка можна знайти у збірнику " Миргород. Ветеранська слава ” ,  присвячений ветеранам Великої  Вітчизняної війни, доля яких пов’язана з нашим краєм.
 
Світлана Ісаєва, провідний бібліотекар відділу обслуговування центральної
 районної  бібліотеки.
Переглядів: 202 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz