ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 03:14

Головна » 2016 » Квітень » 25 » Свята Пасха йде до хати, будемо її зустрічати
13:39
Свята Пасха йде до хати, будемо її зустрічати
   Чудової весняної пори до нас приходить Великдень - одне з найбільших християнських свят. Великдень – величне свято, яке є символом перемоги життя над смертю, добра над злом,світла над пітьмою, віри над безнадією. Великодні дні спонукають віруючих по - новому оцінити чистоту своїх помислів, бажань і вчинків; бути добрішими, милосерднішими, благороднішими один до одного.
Весна – прекрасний період для святкування Пасхи, бо природа в цей час теж перероджується, як духовно відроджується і очищується людство під час дотримання Великого посту. Світловий день збільшується, настрій поліпшується, з’являється все більше енергії для нових звершень.
В Україні цей світлий день святкується з Х століття. Віруючі українці заздалегідь готувалися до свята Великим постом, дбайливі господині приводили до ладу все у будинку, а господарі хазяйнували у дворі. У суботу ввечері святково одягнені дорослі та діти, з великодніми кошиками в руках,вкритими вишитими рушниками, поспішають до церкви на святкове богослужіння
Незадовго до півночі дзвін сповіщав про наближення хвилини Воскресіння Христового та перемоги життя над смертю. Далі під передзвін церковних дзвонів йшов хресний хід навколо храму. Служба тривала до самого ранку. На світанку всі починали вітати один одного, вигукуючи: «Христос воскрес!» і відповідаючи «Воістину воскрес!», тричі цілувалися і обмінювалися яйцями – «христосались». 
Після закінчення літургії відбувався обряд освячення пасок, писанок та інших продуктів, які заздалегідь були приготовлені вправними господинями. Урочисто й величаво, з церковними співами проходить дійство освячення. Скільки позитиву принесуть вони з собою тим, хто  у Великодню ніч прийшов  долучитися до священної служби! Люди стають у коло біля церкви, священик кропить великодню їжу свяченою водою, яку їстимуть за ранішньою святковою трапезою у родинному колі.
Після повернення додому люди, попередньо помолившись, влаштовували пасхальний бенкет. Багатий святковий стіл є символом небесної радості. Усе проходить урочисто й побожно.
              Але свято цим не закінчувалося. Люди ходили один до одного в гості, дарували подарунки, грали у великодні ігри, співали та водили гаївки (величальні пісні). Улюбленою розвагою було дзвонити в дзвони. Кожен охочий у святкові дні міг забратися на дзвіницю і дзвонити стільки, скільки забажає.
Багато традицій збереглося й до сьогодні. Щоб зацікавити та краще ознайомити наших користувачів із світовими звичаями та обрядами Великоднього свята  бібліотекарі центральної районної бібліотеки підготували народознавче свято «Великодня радість землю обіймає», та провели цікаву  онлайн - подорож «Йде Великдень по землі».
Оскільки одним із головних символів свята Пасхи є українська писанка, то значна частина цієї захоплюючої інтернет-мандрівки, була присвячена саме їй. Присутні мали змогу побувати в музеї «Писанка» в місті Коломия Івано - Франківської області, переглянути відеоматеріал про різноманітні символічні орнаменти української писанки.
          Також, в Інтернеті присутні шукали потрібну їм інформацію, зокрема: рецепти різних традиційних страв, нові ідеї оздоблення писанки, звичаї українців на Великдень та пов’язані з ними символічні дійства, легенди, що сягають у глибину віків і шанобливо передаються українцями із покоління в покоління. Провідний бібліотекар читальної зали Юлія Кондратенко  підготувала відкритий перегляд літератури «Весна  іде наповнена чудес…  Христос Воскрес!» на якому представлені книги та періодичні видання про традиційні святкування Пасхи.
Сподіваємось, що заходи, які підготувала бібліотека для своїх користувачів напередодні Великодня, не залишили байдужим нікого і кожен взяв для себе якусь цікаву і корисну інформацію.
Тож, вітаємо усіх із найсвітлішим святом – Великоднем! Нехай зі дзвоном церковних дзвонів Пасха увійде до кожної оселі, даруючи радість, віру, надію та любов! Нехай ваші домівки наповняться затишком, теплом, щастям та благополуччям. Зичимо Вам здоров`я, миру і Божої благодаті. Нехай Господня ласка зігріває Вас і Ваші родини.
 Земля сьогодні ніби легше дише,
І хмари розпливаються з небес.
І перші птахи будять першу тишу.
Христос Воскрес!
Воїстину Воскрес!

Тетяна  Мостова, завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки

Переглядів: 376 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz