ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 03:01

Головна » 2017 » Лютий » 6 » Той, хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього
16:09
Той, хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього
         Як зберегти і передати дітям всі ті кращі надбання національної культури, що були виплекані протягом століть українським народом? Що треба зробити сьогодні, аби й завтра не всихало життєдайне джерело народної мудрості  та майстерності? Яких зусиль докласти, аби маленькі громадяни не цурались національного спадку?
    В районній  бібліотеці  для дітей притримуються думки  українського поета Максима Рильського: «Той, хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього». Отож, аби її маленькі читачі зростали справжніми патріотами, знали своє коріння, в бібліотеці провели народознавчу годину про народні ремесла. Результатом клопіткої підготовки - пошуку старовинних та сучасних предметів народних промислів -  стала виставка «Народні ремесла». І чого там тільки не було: керамічні вироби від студентів Миргородського художньо-промислового коледжу, ляльки-мотанки від Анастасії Березовець, гончарні вироби, вишиті рушники, скатерті, вироби з лози, соломи від спеціалістів бібліотек, плетена з лози корзина з книжками про українські народні ремесла та  сучасні вироби декоративно – прикладного мистецтва від  учасників заходу - учнів 2 класу ЗОШ №1 І-ІІІст. ім. Панаса Мирного (класовод  Тетяна Войтенко).
 
 
        Спеціалісти бібліотеки  Валентина Зінченко та Зоя Єщенко, вбрані в стародавній та сучасний українські костюми, розповіли дітям про найпопулярніші з давніх часів ремесла – гончарство, вишивка, лозоплетіння, соломоплетіння, ткацтво. Слухаючи їх, діти здійснили подорож у часі  і за допомогою різних стародавніх предметів (горщика, кухля, макітри, рогача, жіночого вбрання, рушників, плетеної з лози корзини, солом’яного бриля) побували в майстернях стародавніх народних умільців. 
           Надзвичайно зацікавила дітей розповідь  коваля  з Трудолюба Олега Пилипенка, яку він супроводжував показом накувальні, молотка, кованих та вилитих  з металу виробів. Жоден з хлопчиків не залишився байдужим до меча та  міні-гармати.
 
 
            
           З  особливим захопленням діти слухали про давні народні іграшки, бо ще й самі не байдужі до них.  Серед учасників заходу було багато дівчаток, тому їх зацікавила розповідь про ляльки – мотанки, які в давні часи слугували  не лише іграшками, а й оберегами.
            Під кінець пізнавальної народознавчої години спеціалісти бібліотеки запросили юних читачів та дорослих у країну ремесел – Майстерляндію,  де на них чекав майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки  Подорожниці – лялечки, яка буде захищати і в дорозі, і на початку нової справи. Її із задоволенням створювали і дівчатка, і хлопчики, і їх батьки, і вчителька, і майстер справ залізних.  
 
 
 
                                                       Валентина Зінченко, заступник директора Миргородської ЦБС
Переглядів: 427 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz