ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 05:34

Головна » 2019 » Січень » 8 » Турбаївське повстання: супротив українських селян
17:54
Турбаївське повстання: супротив українських селян
 
 
Цього року виповнюється 230 років від початку одного з найбільших повстань XVIII століття, що відбувалося в селі Турбаї на Полтавщині, протягом 1789-1793 років. Причиною повстання стало переведення селян у стан кріпаків, що сталося 3 травня 1783 року у відповідності з указом Катерини II.
Село Турбаї до того дня вважалося вільним військовим селом, тобто державним і належало до Миргородського полку. Але в 1711 році миргородський полковник Данило Апостол, виписавши турбаївців з козацького компуту, «велів по ревізіях писати їх своїми підданими». Безпосереднім приводом до Турбаївського повстання стало визнання Сенатом права належності до козацького стану лише 76 турбаївськіх родин (в селі проживало близько 2 000 чоловік), які ще у 1738 році були переведені у козаки миргородським полковником Василем Капністом.
Селяни, чиї родини не входили до списку, дізнавшись про таке рішення, створили власне самоврядування за козацьким зразком, обрали собі старшину і припинили виконувати панщину.  Влада відповіла їм спробою втихомирити повстання за допомогою війська, але це не мало успіху. Але озброєні косами, списами, кочергами, селяни змогли протистояти військовій команді, повстанці побили і заарештували членів суду, добившись від них прийняття акту про «добровільне переведення у козаки» турбаївських селян, а також вчинивши напад на панську садибу, вибили вікна й виламали двері, пограбували панське майно, а самих поміщиків — Івана, Степана та Марію Базилевських — забили до смерті.
            Складне міжнародне становище не дозволяло уряду Катерини II тривалий час придушити селянський бунт турбаївців. Але у червні 1793 року в село був введений батальйон піхоти Бузького єгерського полку та 200 озброєних козаків, які мали 2 гармати. Повстання вдалося придушити, а на його учасників чекали масові покарання. Проведено масові арешти селян, найактивнішім виривали ніздрі, робили тавро «вор» на щоках та лобі і відправляли на довічні каторжні роботі до Сибіру. 15 селян, не витримавши тортур, померли.  Самодержавна російська влада, прагнучи стерти з пам’яті народу будь-яку згадку про волелюбність українських селян, змінила, навіть, назву села Турбаї, перейменувавши його у Скорбне (лише у 1919 році було повернуто колишню назву).
Турбаївське повстання не виправдало сподівань його мешканців, але відіграло величезну роль в історії України, як одне за наймасштабніших повстань XVIII століття. Турбаївці зазнавали переслідувань і у подальші роки від російських урядовців, навіть, після переселення в інше село (їм не дозволялося копати колодязі, а брати воду тільки з р. Дніпро).
Турбаївське повстання мало своїм наслідком ще 100 селянських виступів на Полтавщині., спрямованих проти посилення феодально-кріпосницького гноблення.
З нагоди 230 р. від початку Турбаївського повстання  в центральній районній бібліотеці  підготували та провели історичний екскурс  «Примара волі» бібліотекарі розповіли присутнім  про хід повстання  та його наслідки, зацікавили розповіддю  про діяльність багатьох історичних постатей того часу, які мали причетність до тих подій.
Героїчна боротьба турбаівців  назавжди лишилась у пам'яті поневоленого селянства України.
Виступ турбаївських селян знайшов широке відображення у пісенній народній творчості, художній літературі та легендах.
 
Тетяна Мостова, завідуюча відділом обслуговування користувачів Миргородської центральної районної бібліотеки.
Переглядів: 387 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz