ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 20:10

Головна » 2015 » Січень » 21 » Україна Соборна - наша гордість і слава
14:50
Україна Соборна - наша гордість і слава
 
 
   Незчисленні покоління українців мріяли про свою незалежну соборну державу, про те, щоб усі етнічні землі, в різні часи поділені між різними імперіями, нарешті об'єдналися в єдине ціле. Збулося довічне прагнення нашого народу. Збулося те, за що страждали і гинули, боролися і вболівали, для чого жили і працювали мільйони синів і дочок України  -  впродовж років, десятиліть, століть... Те, що було провідною зорею для геніїв духу і що було їхнім непозбутнім болем і тяжкою мукою...
День Соборності - свято України, що відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. У цей день також прийнято згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р. - прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.
21-го січня 1999-го року відповідно до Указу Президента України № 42/99 День Соборності був закріплений на законодавчому рівні суверенної держави.
З нагоди історичної події в центральній районній  бібліотеці провели годину державності «Вона наш витвір, наша мрія – Соборна вільна Україна».  Бібліотекарі розповіли  про події української історії, про прагнення українського народу до возз'єднання в єдину державу, поміркували над сучасним поглядом на Соборність як духовне єднання всього населення України незалежно від політичної орієнтації та національності.
Під час заходу присутні відчули, що почуття єдності піднімає спільний національний дух. Під звуки Національного Гімну України учасники заходу створили символічний ланцюг Єднання.  Всі бажаючі мали змогу ознайомитися з переглядом літератури про суверенну і незалежну державу Україну, про єдність усього українського народу під єдиним синьо - жовтим прапором.
 

 На закінчення заходу зробили віртуально - історичний екскурс у 1919 рік - у час пробуд­ження національної свідомості українців, коли прагнення об'єднатись у єдину державу привели до проголошення злуки двох українських народних республік — УНР і ЗУНР в єдину соборну незалежну Україну, та переглянули  документальний фільм «День Соборності!» з кадрами хроніки 1919 року.

        Святкування Дня Соборності виявило найщиріші почуття любові, поваги до своєї держави, спрямувало участь у розбудові сучасної України. Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров`ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети - побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.
     В цей день працівники центральної районної бібліотеки  сердечно бажають вам міцного здоров`я, щастя, добра, миру, злагоди і глибокої віри у гідне майбутнє рідного краю та України!
 Велична і свята, моя ти Україно,
  лише тобі карать нас і судить
  Нам берегти тебе, Соборну і єдину
  І нам твою історію творить!
 

Тетяна Мостова,  завідуюча відділом обслуговування Миргородської центральної районної бібліотеки

Переглядів: 453 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz