ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 03:20

Головна » 2020 » Лютий » 25 » Увага! Новинки!
16:23
Увага! Новинки!
 
 
Для відвідувачів Миргородської районної бібліотеки радісна новина!
До  читальної зали надішло нове поповнення. Сьогодні я розповім Вам про ці новинки. І, свою розповідь, я  розпочну  з книг історичної тематики.
Отже, перша книга, про яку я хочу розповісти – це книга доктора філософських наук, професора університету «Острозька академія» Петра Кралюка «Петро Конашевич – Сагайдачний – творець української нації?» Автор приділяє увагу творенню образу цього персонажу як у історичній, так і художній  літературі. Адже Петро Сагайдачний часто опинявся на піку змін політичних систем і від його дій залежав подальший розвиток українських земель, зокрема це стосується чорноморських походів гетьмана, походу на Московію, а також участі в Хотинській битві. Книга написано цікаво, зрозуміло і буде корисною як широкому колу читачів так і професіоналам. Кралюк, П. Петро Конашевич – Сагайдачний – творець української нації? / Петро Кралюк; худож. – оформлювач О.А.Гукалова – Мешкова. – Харків: Фоліо, 2019. – 170 с.: іл.. – (Великий наук. проект).
Сподіваюсь, що дуже цікавими для наших відвідувачів будуть книжки укладачем яких виступив відомий український письменник Юрій Винничук «Соловецький етап»… Це антологія, яка присвячується останньому етапу 1937 року з Соловків до урочища Сандармох у Карелії, де було розстріляно цвіт української інтеллігенції, а серед них кілька десятків науковців та близько трьох десятків письменників – Валер’яна Підмогильного, Мирослава Ірчана, Валер’яна і Клима Поліщуків, Олексу Слісаренка, Григорія Епіка, Юліана Шпола, Василя Штангея, Марка Вороного, Михайла Лозинського, Леся Курбаса та багатьох інших… За спогадами Семена Підгайного, якому пощастило вижити, до середини 1937 року на Соловках було зібрано найкращих представників «української підсоветської інтеллігенції та українських комуністичних кіл». Протягом п’яти днів – було убито 1111 в’язнів… Соловецький етап : антологія / укладач Юрій Винничук. - Харків: Фоліо, 2018. – 490 с.: іл.. – (Великий наук. проект).
Друга книга – це також антологія «Українська модерна проза», яка представляє майже невідомі твори забутих письменників початку ХХ сторіччя – Марка Черемшини, Євгена Мандичевського, Василя Пачовського, Івана Липи, Євгенії Ярошинсько та багатьох інших. Переважна більшість оповідань та повістей, які увійшли до цієї антології, походить з давніх часописів – «Літературно - наукового вісника», «Української Хати», «Ілюстрованої України», «Будучини» та інших.  Нові віяння , які прийшли з Заходу на початку ХХ сторіччя, надихнули наших митців на відхід від старої реалістичної школи. Українська модернова проза того часу сміливо заторкує раніше замовчувані теми, вдається до фантасмагорій, готики, притчі, символізму й імпресіонізму. Завершують антологію спогади Петра Кармансткого про львівську богему; Галини Журби, Павла Богацького та Клими Поліщука – про Київську. Українська модерна проза : антологія / укладач Юрій Винничук. - Харків: Фоліо, 2018. – 507с.
Справжнім відкриттям для читачів стане публікація дуже відвертої автобіографічної повісті Клима Поліщука «Світ Червони», де зображені відомі київські поети і прозаїки 1917 – 1919 років.
            Друзі, чи замислювалися  ви над таким питанням :  «Чому одні суспільства занепадають, а інші успішно розвиваються?» Саме на це питання відповідає Джаред Даймонд – лауреат Пулітцерівської премії за книгу «Зброя, мікроби і сталь». Його неймовірна книга «Колапс» показує ту фундаментальну модель екологічної катастрофи, ознаки якої оточують нас сьогодні, ознаки, які ми, на власну біду, воліємо не помічати. Поєднуючи найновіші досягнення науки з історичними даними і витворюючи розповідь, від якої неможливо відірватися, автор розкриває найглибші таємниці минулого і водночас вселяє в нас надію на майбутнє. Даймонд Дж. Колапс. Чому одні суспільства занепадають, а інші успішно розвиваються / Джаред Даймонд; Пер. з англ. В. Горбатька. – К. Витд. Група КМ – БУКС, 2019. – 688 с.
Ми зараз живемо в політизовані часи, але те, з чим нам доводиться боротися сьогодні, далеко не нове, тож багато чого можна повчитися з історії. Книга «50 видатних творів. Політика» охоплює часовий проміжок у 2500 років, правих і лівих, мислителів і активістів. ЇЇ автор Том Батлер – Боудон надає читачам ґрунтовний аналіз праць і біографій діячів, які творили історію… Батлер – Боудон Т. 50 видатних творів. Політика / Том Батлер – Боудон ; Пер. з англ.Романа Клочка. – К. : Видавнича група КМ – Букс, 2019. – 480 с.
            Епоха медіа… Для сучасного людства упродовж останніх 20 років технологічні компанії – гіганти Apple, Amazon, Facebook і Google забезпечили людству більше можливостей для задоволення матеріальних потреб, спілкування, процвітання і навіть розвитку, ніж будь - яка інша подібна структура за всю історію свого існування. Однак завдяки чого ці комерційні структури змогли стати настільки могутніми та всевладними? Яким чином їм вдалося так охопити душі і мозок людей? Чи є у них реальні конкуренти, наскільки ці компанії добре захищені? На всі ці питання відповідає у своєї книзі відомий в світі бізнес – професор Скотт Гелловей. Гелловей ,Скотт. Велика четвірка. Прихована ДНК Apple, Amazon, Facebook і Google / Пер. з англ.. М. Смагіної. – К. : Видавнича група КМ – Букс, 2019. – 480 с.
 І остання книга, з якою я зараз хочу вас познайомитице книга, яка написана добровольцем, піаністом , юристом Ігорем Михайлишиним «Танець смерті: Щоденник добровольця батальйону «Донбас»». Автор до лав добровольчого батальйону потрапив у червні 2014. Взяв позивний «Піаніст». В серпні 2014 року опинився в гущі Іловайського котла у протистоянні зі збройними силами РФ. 119 днів провів в полоні. Згодом повернувся на фронт. В своєму щоденнику Ігор Михайлишин доводить читача до висновку : єдине, що врятує від загибелі, - постійний рух. Саме рух є умовою життя, умовою розвитку, умовою перемоги. Михайлишин, І. Танець смерті: Щоденник добровольця батальйону «Донбас» /Ігор Михайлишин. – Харків : Фоліо, 2019. – 325 с.
 
 
 
 Друзі, всі ці книги ви зможете подивитися, потримати в руках і навіть почитати в читальній залі Миргородській центральній районній бібліотеки. 
 
Маргарита Каймакова, провідний бібліограф ЦРБ.
Переглядів: 252 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz