ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Вересень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 09:24

Головна » 2016 » Вересень » 19 » Великий історик і будівничий нації
11:15
Великий історик і будівничий нації
 
    «Його постать як політика ще
    за життя  увійшла до історії,
     але й була, й буде живою та
     гігантська праця, яку виконав
     він для українського народу...»
                            О.Шульгін
29 вересня 2016 року виповнюється 150 років Михайлу Сергійовичу Грушевському.
На багатовіковому шляху до своєї незалежності український народ подарував світові багато видатних мислителів, які генієм свого розуму, невсипущою працею на культурній, громадській і політичній ниві втілювали у життя мрії і прагнення багатьох поколінь українців. Серед них почесне місце належить Михайлові Грушевському.
Михайло Сергійович Грушевський – видатний вчений світового рівня, один із лідерів українського національного руху, невтомний дослідник історії та культури українського народу, поборник його соборності. Саме з його творчою спадщиною пов'язані ідеї відродження української культури і науки, історичної свідомості й національної гідності народу.
Народився Михайло Грушевський в м. Холм. З часом його родина переїхала на Кавказ, де Михайло навчався у 1-й Тифліській класичній гімназії. У 1890 році закінчив історичне відділення історико-філологічного факультету Київського університету Святого Володимира. У травні 1894 р. він захистив магістерську дисертацію і отримав ступінь магістра. Того ж року Михайла Грушевського призначили на посаду ординарного професора кафедри всесвітньої історії Львівського університету. Саме у Львові Грушевський розпочав активну науково-організаторську діяльність.
Після революції 1905-1907 рр. М. Грушевський переніс свою діяльність до Києва.
4 березня 1917 р. в Києві утворилася Українська Центральна Рада (УЦР), він  був одним з головних ідеологів української революції, творцем її концепції й разом з УЦР пройшов шлях від вимог обмеженої національно-територіальної автономії до становлення самостійної України.
Під керівництвом М. Грушевського урядом УНР приймалися важливі рішення про державні атрибути, а також здійснювався конституційний процес. Ліквідація УЦР поклала край державній діяльності Грушевського. У підпіллі він здебільшого займався науковою працею.
У березні 1919 року емігрував до Праги, потім до Відня. В еміграції Михайло Грушевський продовжував свою публіцистичну та наукову діяльність. Крім того, він долучився до створення міжнародної організації – Комітету незалежної України, яка інформувала світову громадськість про політичні цілі українського народу, а також заснував у Празі Український соціологічний інститут.
У грудні 1923 р. М. Грушевського заочно було обрано академіком кафедри історії українського народу Всеукраїнської Академії наук України (ВУАН), а на початку березня 1924 р. за дозволом ЦК КП(б)У вчений повернувся в Україну,  де розгорнув активну діяльність в напрямку розбудови радянської історичної науки. В цей час історик продовжував працювати над своїми фундаментальними працями – «Історія України - Руси» та «Історія української літератури».
З осені 1929 року почалася критика історичних і політичних поглядів вченого. 7 березня 1931 р. М. Грушевський переїхав до Москви, а 23 березня його заарештували та звинуватили у керівництві неіснуючою контрреволюційною організацією «Український національний центр». Він визнав себе винним і невдовзі його звільнили з-під арешту. Однак здоров’я М. Грушевського та його моральні сили були підірвані.
У жовтні 1934 р. він помер. Похований на Байковому цвинтарі.
На відзнаку 150-річчя від дня народження видатного українця буде викарбовано та введено в обіг в установленому порядку ювілейну монету, випущено в обіг поштову марку та конверт.
На виконання Указу Президента України від 9 лютого 2015 року № 63/2015 «Про відзначення 150-річчя від дня народження М. Грушевського». В центральній районній бібліотеці була проведена година державності  «Михайло Грушевський – історик і політик». Бібліотекарі відділу обслуговування наголосили, що грандіозна заслуга Михайла  Грушевського полягає в тому, що він на величезному архівному матеріалі показав безперервність історії українського народу від часів Київської держави і донедавна, довів, що український народ, як і всі інші слов’янські народи, має своє власне коріння, яке сміливо проростає й дає гарні  міцні пагони. Адже українська нація завжди зберігала свою національну культуру та історію. Відвідувачі дізналися, що перу Михайла Грушевського належить майже дві тисячі фундаментальних робіт, в яких детально, крок за кроком просліджується історія України від найдавніших часів до проголошення Української Народної Республіки. Також для присутніх на заході провели віртуально – історичний круїз «Його життя – дороговказ у майбуття». А першого жовтня цього року користувачі бібліотеки матимуть змогу відвідати історичну годину «Михайло Грушевський: портрет в історичному інтер’єрі»
На абонементі ,до послуг відвідувачів,  оформлена книжкова  виставка «Велична постать Михайла Грушевського» , яку підготувала  провідний бібліотекар відділу обслуговування Світлана Ісаєва.
 
 
 На виставці представлені навчальні посібники з історії України, статті із збірників та періодичних видань. Презентована виставка – це вдячна данина поваги до великого українця і прагнення повніше ознайомити користувачів з науковими надбаннями вченого.
Своєю працею М. Грушевський закладав міцні підвалини української державності. І хай збудуться пророчі слова великого українця: «...Україна перейде через усі потрясіння, її економічне й соціальне життя увійде в свої береги, ...інтереси трудящих українських верств будуть забезпечені,культурні і національні умови українського життя утверджені, національні інтереси інших національностей України також».
Провідником у майбуття можна назвати наукову й політичну діяльність Михайло Грушевського, який, безперечно, є великим сином українського народу.
 
 
Тетяна Мостова, зав. відділом обслуговування центральної районної бібліотеки.
Переглядів: 425 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz