ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 23:46

Головна » 2015 » Грудень » 22 » ВІД ЗІРНИЦІ ДО ЗІРНИЦІ ХАЙ ЛУНАЮТЬ ВЕЧОРНИЦІ
15:44
ВІД ЗІРНИЦІ ДО ЗІРНИЦІ ХАЙ ЛУНАЮТЬ ВЕЧОРНИЦІ
Традиції нашого народу – це не тільки пізнавально, цікаво, а ще й весело. В цьому переконалися учні 1-Б класу ЗОШ №1 (класовод Тетяна Войтенко), яких працівники районної бібліотеки для дітей в день святої Варвари запросили на святкові вечорниці. Зустрічали їх господині свята тітка Килина та Варочка.
 
Місяць грудень багатий на свята. І хоч перші вечорниці проходили на Андрія, Варварині посиденьки не були менш цікавими. Що ж робила на вечорницях молодь? Вона і працювала, і відпочивала. Наші гості теж дарма часу не  гаяли. Дівчатка взяли з собою п’яльця для вишивання, клубки ниток для в’язання і витинанки, виготовлені з допомогою батьків. І хоч працювали вони не зовсім вміло, та відпочивали дуже весело, бо вечорниці включили в себе розваги всіх грудневих свят. А було їх чимало. На Андрія дівчата гадали, хто з них перший вийде заміж, хлопці - кусали калиту. 
 
На Варвари дівчата шили, вишивали, в’язали, хлопці – їли вареники, серед яких був вареник-пірхун.
Не забули господарі свята і про Наума, який наставляв на ум. Дітям розповіли про навчання в давні часи, коли до школи вперше йшли з горщиком каші, а в класі на неслухняних дітей чекали різочки. Учасники свята довели, що вони не дарма відвідують школу, бо вивчили прислів’я та приказки про святого Наума, навчання, розум. За це Варочка пригостила всіх кашею, примовляючи, що вони «радість наша, гордість наша, краса наша».
 
І, звичайно ж, не обійшлося без згадки про святого Миколая. Саме його чекають всі діти темної грудневої ночі, бо знають, що жодна дитина в цю ніч не залишиться без подарунка. Навіть та, якій під подушку буде покладено ще й різочку. Та подарунок отримає тільки той, хто робить добрі справи. І діти з допомогою дорослих написали про свої гарні вчинки протягом року та прикрасили цими папірцями новорічну ялинку
 

Вони допомагали стареньким, рятували горобчика, годували бродячих собак, ремонтували іграшкові машинки, допомагали батькам у прибиранні, приготуванні їжі, ремонту автомобіля, бавили молодших сестричок, слухали Тетяну Михайлівну. До дитячих справ додали свої й батьки – охороняли людей в магазині, готували вареники на свято. А пізніше працівники бібліотеки прикріпили на ялинку папірець із ще однією гарною справою  – діти стали читачами.
                                       Зоя Єщенко, провідний бібліотекар районної бібліотеки для дітей
Переглядів: 529 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz