ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Серпень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 22:39

Головна » 2015 » Серпень » 26 » Видатний дослідник українського слова
09:39
Видатний дослідник українського слова
 

До 75-річчя від дня народження Миколи Григоровича Жулинського


 
                                                                      «Ми повинні зробити все,
                                                                           щоб зберегти науку, освіту,

                                                                                                культуру – це фундамент держави...»

М. Жулинський
 
25 серпня 2015 р. виповнилося 75 років від дня народження визначного вченого- літературознавця, організатора науки й громадського діяча – директора Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України академіка Миколи Григоровича Жулинського.

            Народився Микола Жулинський в селі Новосілки Рівненської області. Як і кожен, хто належить до покоління «дітей війни», рано подорослішав і активно здобував освіту. Школа, Дубнівське педучилище, заочне відділення факультету журналістики Київського держуніверситету.
           Важливим кроком, що вирішив все подальше життя літературознавця, був вступ до аспірантури Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка. Микола Григорович пройшов шлях від наукового співробітника до заступника директора інституту.  Це був плідний час,
коли яскраво розкрились його наукові, організаторські та професійні здібності, зросло прагнення примножувати позитивний досвід, не зупинятись на досягнутому,
а перебувати у постійному творчому пошуку, самовдосконалюватись.
         У 1972 році Микола Жулинський захистив кандидатську дисертацію і через шість років став лауреатом престижної Республіканської премії в галузі літературно-художньої критики ім. Олександра Білецького. Це був серйозний стимул для подальшої роботи і свідчення визнання його доробку у колі відомих літературознавців та критиків. Для докторської дисертації вчений обрав тему «Художня концепція людини і проблеми характеру в сучасній літературі» яку успішно захистив її в 1981 році.
        У 1991 році Миколі Григоровичу очолив Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка - головний науковий заклад з літературних досліджень України. Значну кількість своїх досліджень Микола Жулинський публікує в кінці 80-х- на початку 90-х років - у часи поглиблення процесів національного самоусвідомлення, коли українська історія, література, фольклор, етнографія стають об'єктом суспільного інтересу.    Предметом наукового зацікавлення вченого стає творчість В. Винниченка, М. Зерова, М. Хвильового, М. Драй-Хмари та інших представників періоду "»розстріляного відродження». їхній творчості і присвячено монографію «Із забуття - в безсмертя»
        Крім наукової  діяльності, Микола Григорович активно залучається і до політики. У 1992 році він був обраний депутатом Верховної Ради України і призначений Державним радником України з питань гуманітарної політики. З 1992 до 1994 року він - віце-прем'єр-міністр України з питань гуманітарної політики. У січні 2000 року був повторно призначений на цю ж посаду. Надзвичайна працездатність і колосальна життєва енергія допомагають вченому поєднувати такі різні сфери діяльності; керувати солідною науковою установою і писати фундаментальні наукові праці, виступати з лекціями і брати якнайактивнішу участь у політичних баталіях. Численні премії та нагороди - як вітчизняні, так і зарубіжні - стали визнанням його здобутків. У 1992 році - Державна премія України ім. Т.Г. Шевченка за книгу «Із забуття - в безсмертя» в листопаді 1993 року Світовий конгрес вільних українців відзначив М.Г. Жулинського своєю найвищою нагородою - медаллю св. Володимира - за видатний внесок у наукову і політичну діяльність.
         Він лауреат премії Фундації Антоновичів (1994), літературної премії
ім. В. Поліщука (1990). Микола Григорович нагороджений відзнакою Президента України - орденом «За заслуги» III ступеня. І цей список далеко не повний. З іменем та діяльністю Миколи Григоровича тісно пов'язане наукове, культурне, літературне життя України
          З нагоди дня народження вченого- літературознавця в центральній районній бібліотеці було  проведено інформаційну годину «Провідник українського народу». Бібліотекарі відділу обслуговування  розповіли присутнім про життєвий шлях видатного вченого, його літературознавчі праці.
           Микола Жулинський - один із найвизначніших співвітчизників, який, осягаючи історію життя рідного народу та сьогодення, отримує наснагу на творчість в ім'я розбудови нашої держави.
 

Тетяна Мостова, завідуюча  відділом  обслуговування центральної районної бібліотеки

Переглядів: 447 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz