ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 19:05

Головна » 2018 » Травень » 17 » Вишиванка, мов долі моєї цвіт…
10:50
Вишиванка, мов долі моєї цвіт…
 

 

 
Дух народу в колір заплете,
Проросте і піснею, і цвітом.
А над світом, гляньте, а над світом –
Українська вишивка цвіте!
Ганна Костів-Гуска 
 
Щороку у третій четверг травня Україна святкує День Вишиванки - всеукраїнське свято, яке покликане  зберегти споконвічні народні традиції. Це гарне свято, під час якого до чудових весняних квітів, що дарує нам природа, українці додають й яскраві барви етнічного вишитого одягу. Українська вишиванка є абсолютно унікальна,  вона ввібрала в себе теплоту сонця і запах трави, шум гаїв і голубінь небес, всю розкіш землі і смуток чарівної пісні. Нині ми сприймаємо мову вишитої сорочки здебільшого як сукупність візерунків, гру кольорів, майстерність вишивальниць. А вона, між тим, народилася не тільки, як витвір мистецтва, а й як наш оберіг. Вона була символом сім’ї, відображала культурні цінності та надбання українського народу протягом століть. Дівчата готували собі вишиванки як посаг, дарували вишиті сорочки коханому парубку. Тогочасну українську хату неможливо було представити без чарівної скрині з вишитими сорочками для господаря та господині – вишиванки були сімейним скарбом, а вміння прикрашати сорочки вишивкою – мистецтвом, що передавалося з покоління в покоління.
З нагоди Всеукраїнського Дня вишиванки в центральній районній  бібліотеці провели годину народознавства  «Світ української вишивки». 
Бібліотекарі ознайомили присутніх з історією української вишиванки, орнаментальними зображеннями та їхнім змістом, провели просвітницьку роботу, спрямовану на відновлення національної пам’яті, ознайомлення з традиціями створення і носіння вишиванок, сучасними тенденціями в їх оздобленні. 
 
 Відвідувачам  було цікаво дізнатися, що вишивка  білими нитками по білій тканині виникла на Полтавщині, а саме у селищі Решетилівка, і стала «візитною карткою»  нашого краю,  а віртуальна фотовиставка дала змогу познайомитися з вишиванками різних регіонів України.  Її супроводжували українські народні пісні та вірші українських поетів Д. Павличка «Два кольори», А.Малишка «Пісня про рушник», М.Сома «Вишиванка»,
Н. Май «Мамина сорочка».
Ми вбираємось в вишиванки не тільки для краси, а ще й для того, щоб зберегти наш рід. А головне – показати всьому світу, що є така країна – Україна, яка має свою національну культуру, звичаї, традиції, історію.
Хай у ваших оселях розквітне калина, оживуть птахи й квіти на полотнах! Ми з вами усі – українці, яких об’єднує у велику родину любов до рідної землі, до пісні, до вишивки.
 
Тетяна Мостова, завідуюча відділом обслуговування
Миргородської центральної районної бібліотеки
Переглядів: 383 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz