ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКА БІБЛІОТЕКА МИРГОРОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Вітаю Вас, Гість · RSS 26.04.2024, 20:05

Головна » 2014 » Грудень » 1 » Вшанування козака - вельможі Трощинського
12:47
Вшанування козака - вельможі Трощинського

 

 
 
 
 
 

 260 років від дня народження   Дмитра Прокоповича Трощинського

 
28 листопада 2014 р. в музеї Кибинської  загальноосвітньої школи відбулася краєзнавча година «Імперський міністр козацького роду», присвячена 260-ій річниці від дня народження державного і громадського діяча, мецената Дмитра Прокоповича Трощинського. Захід проведено Миргородською центральною районною бібліотекою спільно з Кибинською сільською бібліотекою, сільським будинком культури, загальноосвітньою школою за сприянням Кибинської сільської ради. 
 
 
         Завідуюча шкільним музеєм Мисяк Л.І. запросила гостей до зали, прибраної  у народному стилі. Тут  була організована книжкова викладка «Дмитро Трощинський – козак знаний», яка зацікавила відвідувачів. 
 
 
 Ведуча свята, провідний бібліотекар ЦРБ Людмила Ігольніцина  наголосила на тому, що Дмитро Прокопович  Трощинський – це яскрава особистість, яка, перебуваючи на вершинах влади, ніколи не цуралася свого коріння і чимало корисного зробила для української людності.
 
 
Неабияке враження  на юні серця справило живе спілкування з відомим письменником, журналістом, краєзнавцем Олександром Олександровичем Салієм. Він охоче розповів про свої історичні дослідження, навів цікаві  факти із біографії Д.П.Трощинського , як автор  подарував сільській бібліотеці  книги, що висвітлюють життєвий шлях високопоставленого царського сановника.
 
 
Про розкішний маєток у Кибинцях, котрий на початку ХІХ століття перетворився на визначний осередок української культури, де утримувалися оркестр, унікальна бібліотека, картинна галерея, діяв домашній театр, - присутні дізналися із виступу завідуючої Кибинською сільською бібліотекою Глушко Н.І.
 
 
Учні школи Дарина Білобров, Маргарита Коваленко, Ірина Ященко, Дмитро Яріш майстерно представили своїм одноліткам сценку із п’єси «Дай серцеві волю, заведе в неволю» українського драматурга М.Кропивницького.
 
 
З матеріалами про життя і діяльність Д.П. Трощинського, які зберігаються у фондах бібліотек, ознайомила школярів провідний бібліотекар відділу обслуговування ЦРБ Ісаєва С.Л.
 
 
 
Українські пісні у виконанні шкільного ансамблю «Джерельце» та вокального ансамблю «Руна» підняли настрій молодіжної аудиторії. 
 
 
Технічним забезпеченням заходу опікувався художній керівник Кибинського сільського будинку культури Наріжний І.П.
В заключному слові завуч Кибинської ЗОШ з виховної роботи Шнипенко Т.Д. зауважила, що Дмитро Прокопович Трощинський залишив помітний слід в історії нашого краю. Жителі села шанують і пишаються славетним земляком.
 
 
Його діяльність є взірцем для наслідування нам, нащадкам.
 
 
Людмила Ігольніцина, провідний бібліотекар відділу обслуговування Миргородської ЦРБ.
Переглядів: 433 | Додав: bibliomirg
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz